У Херсоні відбувся спортивний фестиваль "Кожен зможе" (ВІДЕО)

15:53, 11 вер. 2019
 
У Херсоні відбувся спортивний фестиваль

У Херсоні вперше відбувся спортивний фестиваль "Кожен зможе". Хто взяв у ньому участь та мету проведення заходу дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Артем Хоменко ходить до звичайного дитячого садка, з двох років займається карате, з трьох - танцями, розказує його сестра Катерина Ханікова:

"Він навчається разом зі звичайними дітьми, тому для нього немає перешкод - якісь змагання або вправи. Коли Артем приходить, вони його обіймають і кажуть йому "Привіт", як звичайним діткам".

Спортивний фестиваль готували тиждень. Планують зробити його щорічним, говорить організаторка Ірина Ханікова:

"Коли ми зробили сімейний квест-фестиваль "Щасливі разом", то виявили багато-багато побажань, щоб створити ось таке спортивне свято для всіх. Зараз ми пішли до школи, бо нашим діткам треба у перший клас. І директора шкіл бояться, що прийдемо: ось такі, яких ніхто не знає. Щоб показати, що це не страшно, ми робимо такі фестивалі. Для звичайних діточок це теж дуже круто. У команді є умовно слабка дитина, яка може умовно потягнути назад. Але якщо вони разом об’єднаються, перемога буде за ними".

Участь у фестивалі беруть сто дітей. Серед них 20 - із синдромом Дайна. У кожній команді по одній такій дитині.

Вік учасників від п’яти до 35-ти років. Серед них - вихованці ясел-садка №37, учні гімназії №6, представники громадських організацій "Сонячні діти Херсонщини", "Серце матері". Серед учасників - 10-річний Антон Куткін.

"Він займається кіокушин-карате. Там група адаптивного карате. Займаємося в студії "Прайд" хіп-хопом. Там він спілкується зі звичайними дітьми. Мені дуже подобається. Спочатку стояла в залі, а зараз діти кажуть - самі розберуться. У телефоні все сам знаходить, що йому потрібно. Краще розуміється, ніж я", - розповідає Тетяна Куткіна, матір дитини з синдромом Дауна.

Про улюблений шкільний предмет доньки розказує Людмила Стадник:

"У нас такий чудовий вчитель. Їздимо на всі змагання. Він проводить такі чудові свята. Ус дітки отримують таке задоволення. І вона із задоволенням біжить на фізкультуру в зал".

Ірина Березюк, дитина із синдромом Дауна:

"Я люблю бігати, кидати м’яча, стрибати".

Ярина Степанчук, учасниця фестивалю:

"Артем нас не підвів. Він все встигав. Артем хороший та веселий".

Тетяна Гаврилюк, працівниця ясел-садка №37:

"Діти один одного підтримували. І Тьома виконував інколи завдання краще та уважніше, ніж наші діти".

Враженням від спілкування із "сонячними" дітьми ділиться Арсен Козлов:

"Ми спілкувалися. Я не вважаю, що сонячні діти - діти з дефектами. Вони нормальні діти. З ними гарно спілкуватися. Ми жартували, вони сміялися разом з нами. Цим дітям просто потрібна підтримка".

По завершенні змагань учасники отримали медалі, дипломи, подарунки. Команди-переможниці у своїх вікових категоріях були нагороджені кубками.

Оксана Хлєбус, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі