Свій перший концерт у Херсоні відіграв скрипаль-віртуоз Костянтин Лукинюк (ВІДЕО)

20:07, 29 лис. 2019
 
Свій перший концерт у Херсоні відіграв скрипаль-віртуоз Костянтин Лукинюк (ВІДЕО)

Свій перший концерт у Херсоні дав 29-го листопада скрипаль-віртуоз, переможець міжнародних конкурсів та єдиний український студент Нью-Йоркської Істменської школи музики Костянтин Лукинюк. Перед концертом Костянтин поспілкувався з кореспондентами Суспільного.

Його програма називається "Шторм". Костянтин Лукинюк у Херсоні вперше. Розказує, що до цього він об’їздив з концертами інші міста України, став знаменитістю у рідних Чернівцях. Зараз хлопець взяв академічну відпустку і вже після Нового року повернеться до занять в Eastman School of music в Нью-Йорку, де навчається два роки. Зі скрипкою не розлучається з дитинства, говорить музикант.

"Для мене це все почалося від бажання мами, яка колись хотіла стати музикантом. В неї не вийшло за сімейних обставин, вона втілила цю мрію в мені і в моєму братові меншому. Скрипка – це так, випадково вийшло, тому що у нас уже була така мініатюрна скрипка, вона була робоча та ми її використовували як декорацію. І відколи вийшов вибір, на якому інструменті вчитися, ми вибрали скрипку".

Сьогодні скрипка, на якій грає Костянтин, подорожує разом з ним світом. Вона така одна, говорить хлопець, - авторська робота буковинських майстрів з вирізьбленими візерунками:

"Істменська школа музики входить до п’ятірки найкращих вищих музичних шкіл в Штатах, і в десятку взагалі в світі. Туди я потрапив за запрошенням українського скрипаля, дуже відомого педагога Олега Криси, який там викладає. Він мене почув і зразу запросив - йому дуже сподобалося. І він мені допоміг з першим роком навчання, допоміг фінансово, тому що навчання там дуже якісне, але воно дуже дороге. І, починаючи з другого року, я забезпечую своє навчання сам. Але це того вартує".

Зараз Костянтин Лукинюк грає у великих залах, але, за словами музиканта, йому доводилося грати і на вулиці, як у Сполучених Штатах, так і в Україні:

"Я обожнюю грати на вулиці, для мене це один з унікальних таких досвідів, тому що власне увагу людей треба привертати. Кожної секунди приходять нові люди, нові обличчя - незнайомі тобі і ти їм незнайомий. І це люди, які не приходять до тебе на концерт, це люди, які займаються своїми справами, і треба їхню увагу звернути на себе. По-друге, цю увагу треба втримати. Це мене навчає встановлювати більш інтимний зв’язок з публікою і я зараз, виступаючи у філармонії, перед сотнями людей - я все одно відчуваю цей такий зв’язок з публікою. Більш інтимно".

Привезла музиканта до Херсона Тетяна Воронова. Говорить, що побачила Костянтина на концерті у вересні й уже за кілька тижнів робили кліп, зараз планують об’єднати культурний напрямок з туристичним. Костянтин грав у старих церквах, в історичних пам’ятках, завтра планують вирушити до Нової Каховки, говорить жінка:

"Я використовую культуру і музикантів для промоції регіонів. Зараз ми створюємо деякий матеріал з Костянтином, який робить промоцію туристичного потенціалу Херсонщини, Нової Каховки. Іноді важко буває знайти не тільки творчу людину, але й з такою активною позицією, яка готова діяти".

Олена Протопопова, Олександр Шепель.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі