Техніка з паперу: у Херсоні відкрилась незвична виставка (ВІДЕО)

17:50, 29 лис. 2019
 
Техніка з паперу: у Херсоні відкрилась незвична виставка (ВІДЕО)

Вперше у Херсоні відкрилась виставка копій військових вітрильників, літаків, автомобілів. Паперові експонати представлені у Херсонському художньому музеї.

Близько 30 паперових моделей літаків, кораблів, вітрильників та автомобілів різних часів представлено на виставці. Тут є копії найбільш відомих військових вітрильників різних країн, зокрема, і гарматний корабель Чорноморського флоту "Слава Катерині", що був спущений на воду з херсонської верфі 1783-го року, розказує організатор експозиції Михайло Орел. За його словам, одна така робота може мати понад дві тисячі деталей і працювати над нею треба не один місяць:

"Ось дуже відомий іспанський лінійний корабель першого рангу "Santissima Trinidad", збудований 1795-го року. Це був один з найбільших у світі військових суден того часу. Також тут представлена точна копія відомої англійської каракки "Henry Grace Due", військовий вітрильний корабель, улюбленець Генріха VIII".

Михайло Орел розказує, що все почалось з друку журналу "Моделювання з паперу", який виходить у Херсоні з 2004-го року. Пізніше  з’явилась ідея організувати музей при видавництві, де експонатами були б моделі, склеєні з викрійок журналу. Сьогодні у музеї близько ста експонатів, всі вони зроблені, говорить Михайло Орел, винятково з паперу і клеять їх майстри-моделісти в різних містах України і навіть за кордоном:

"Що стосується моделей, пов’язаних з Херсоном, - тут є копія першого річкового трамваю, збудованого на заводі імені Комінтерну. Він возив містян на дачі. І буксир тут є, що працював у річковому порту. А ось цікавий літак - бомбардувальник часів Першої світової війни. Базувався у нас, в Україні, у Вінницькій області. Велика модель, видовищна і її тут можна подивитись".   

Така виставка паперових моделей, як говорить її автор, єдина в Україні. Роботі "Крейсер "Діана" нещодавно присудили "золоту" медаль на  чемпіонаті Європи з паперового моделювання, що проходив у Польщі. У Херсонському художньому музеї виставка триватиме протягом трьох місяців.

Світлана Піцан, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі