Через нестачу кисню у воді на Херсонщині масово загинула риба (ВІДЕО)

17:46, 4 лис. 2019
 
Через нестачу кисню у воді на Херсонщині масово загинула риба (ВІДЕО)

За результатами попередніх досліджень причиною масового замору риби у піщаному кар’єрі Херсонського морського торговельного порту, що поблизу села Рибальчого Голопристанського району, стало кисневе голодування. Про це кореспондентам суспільного розказав начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини обласного управління Держпродспоживслужби Віталій Боярський. Працівники держпродспоживслужби взяли проби води і риби. Говорять, у повітрі чітко відчувається запах сірководню.

"Попередньо ми пов’язуємо замор риби з виділенням сірководню, відповідно кисневим голодуванням", - розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини обласного управління Держпродспоживслужби Віталій Боярський.

Дохлу рибу виявили 3-го листопада, - розказав провідний державний інспектор херсонського рибоохоронного патруля Олександр Яковлев:

"В акваторії піщаного кар’єру херсонського торговельного морського порту було виявлено факт задухи водних біоресурсів.  На даній акваторії здійснюється видобуток піску земснарядом. В ході проведення рибоохоронних заходів було виявлено дуже багато загиблої риби: це карась сріблястий, плоскирка, молодь тарані, судака, короп, окунь. Візуально визначити кількість і масштаби загиблої риби дуже тяжко. Це мільйони екземплярів. Дуже багато. Для того, щоб відновити все це потрібні роки. Не рік, не два, не три. Я вважаю, що 5-6 років, щоб все це відновити".

Причиною масової загибелі риби у піщаному кар’єрі може бути порушення правил видобутку піску, вважає директор обласного департаменту екології та природних ресурсів Юрій Попутько. Він додав, це – не офіційна версія. Наразі спеціалісти відібрали проби води, ґрунту та повітря.

"Ми вважаємо, що певна подія могла статися при видобутку піску був підірваний якийсь з пластів і сірководень вийшов на поверхню і, оскільки риба заходить туди на зимівлю, вона могла постраждати", - каже директор обласного департаменту екології та природних ресурсів Юрій Попутько.

За даним фактом поліція порушила кримінальне провадження, - розказала речниця Нацполіції в Херсонській області Тетяна Пшонь:

"Внесено відомості до реєстру досудових розслідувань за частиною другою статті 242 Кримінального кодексу України, а саме: "Порушення правил охорони вод". У разі доведення вини передбачено кримінальну відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на такий самий строк. На даний час призначено проведення експертиз повітря, ґрунту та води. Дослідження проводять спеціалісти-екологи з Одеської області".

Наразі, говорить начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини обласного управління Держпродспоживслужби Віталій Боярський, загиблу рибу збирають для подальшого її захоронення. Посилено контроль у місцях торгівлі в Олешківському, Голопристанському районах та Херсоні, щоб дохла риба не потрапила у продаж.

"Сьогодні дано протокольне доручення директорам міжрайонних лабораторій і нашій регіональній лабораторії щодо посилення контролю на агропромислових ринках через завідувачів лабораторій ветсанекспертизи щодо недопущення реалізації риби без відповідних супровідних документів. Ну і буде ініційовано питання щодо комунікації з Нацполіцією з відпрацювання несанкціонованих місць торгівлі, щоб попередити реалізацію такої риби", - говорить начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини обласного управління Держпродспоживслужби Віталій Боярський.

Радник директора державного підприємства "Херсонський морський торговельний порт" Сергій Мотайло, яке займається видобутком піску у кар’єрі, телефоном так прокоментував ситуацію:

"Ми стурбовані наслідками, які в результаті невстановлених природних явищ призвели до викиду сірководневої суміші та мору риби в пониззі річки Дніпро в районі селища Рибальчого  Голопристанського району Херсонської області. З метою вивчення всіх обставин цієї  події, на підприємстві створено комісію з фахівців з охорони навколишнього природного середовища, охорони праці та інженерних служб. Також за рахунок власних коштів підприємства будуть залучені місцеві науковці  в галузі екології та фахівці провідних науково-дослідних установ держави. Результати роботи цієї  комісії та висновки фахівців будуть оприлюднені  додатково".

Провідний державний інспектор Херсонського рибоохоронного патруля Валерій Саксаганський говорить:

"Зараз південний вітер спостерігається. Це дуже добре для видового составу риби, тому що не збагачується вода киснем.  За нашим припущенням повинен бути північний вітер, щоб вода збагатилася киснем - аерація води. вода піде з дніпровсько-бузького лиману. Відбудеться аерація. І все буде добре на піщаному кар’єрі, якщо не буде працювати земснаряд".

Оксана Хлєбус, Аліна Олефір, Григорій Шматко, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі