10 історій Суспільне Херсон, які ви могли пропустити

10 історій Суспільне Херсон, які ви могли пропустити

18 січ. 2023

Щодня журналісти Суспільне Херсон висвітлюють найважливіші новини регіону. Попри численні щоденні обстріли вони інформують з місця подій, фіксують злочини російської армії, збирають історії порятунку та людських втрат, надають інформацію за відсутності зв’язку та електроенергії. 

Нижче — добірка історій від команди Суспільне Херсон із тими, хто пережив обстріли та окупацію російських військ, про боротьбу українців проти російських загарбників, героїчні вчинки та приклади взаємної допомоги.   

Читайте також: Львівський медіафорум розпочав збір для Суспільне Херсон 

Херсонець Андрій Андрющенко всю окупацію перебув у місті та був активним членом руху опору. У перші дні повномасштабного вторгнення у складі Муніципальної варти Андрій патрулював вулиці, ходив на мітинги. Коли робити це стало небезпечно, почав діяти рух опору. Його активісти розвішували синьо-жовті стрічки, малювали прапори. Згодом писали гасла, щоб морально підтримати херсонців. 4 серпня Андрія заарештували росіяни. У полоні він був 47 днів. Андрію інкримінували «заклики до екстремізму». 

В окупованому Херсоні професор американського університету у небезпеці продовжував викладати англійську студентам. Чоловік хотів виїхати з окупації разом з родиною, але не встиг. 

Херсонець Роман Баклажов — волонтер. Він возить у Херсон їжу, теплі речі та ліки. Допомагати жителям обласного центру почав відразу після повномасштабного вторгнення росії в Україну. 6 липня росіяни захопили його в полон. Там він пробув 54 дні. 

18-річний херсонець Назарій Данилюк працює репетитором з математики для школярів і паралельно навчається на другому курсі Херсонської морської академії на суднового електромеханіка. Батьки хлопця — пенсіонери, залишаються в Херсоні. 15 квітня хлопець виїхав з тимчасово окупованого на той час Херсона. 

За останні пів року Назарій встиг пожити у Львові, з’їздити на змагання зі спортивного орієнтування до Португалії. Зараз — в Одесі. Увесь цей час хлопець живе і забезпечує себе самостійно.

Микита Борисов — військовослужбовець 63-ої окремої механізованої бригади. Зараз в  Одесі він проходить реабілітацію після поранення. Підрозділ Микити одним із перших зайшов у Херсон 11 листопада. Поранення ока Микита Борисов отримав 4 грудня під час бойових дій на одному з островів посеред Дніпра.

Читайте також: Інформаційний огляд подій — в суботу ввечері у «Суспільне. Спротив»

Херсонка Уляна разом із батьками тимчасово живе у Львові. В окупованому Херсоні родина пробула 2 місяці. Весь час через обстріли ховались у підвалі. Саме там Уляна зустріла свій 12-й день народження. Війна перевернула її життя. Зараз головне завдання дівчинки — підбадьорювати та підтримувати батька Єгора. Чоловік після виїзду з окупації добровільно вступив до лав ЗСУ та був поранений на фронті, переніс ампутацію обох ніг.

Під час березневих мирних мітингів у Херсоні поліцейський Владислав Пастухов застрибнув на російський БТР з українським прапором. Він намагався підбадьорити херсонців, які вийшли на площу Свободи проти окупації міста.

Херсонка Лілія Александрова під час окупації міста приєдналась до руху «Жовта стрічка», щоб чинити опір росіянам. Незважаючи на небезпеку, поширювала патріотичні листівки та розвішувала стрічки. 

Родина з Херсона чинила опір під час окупації міста російськими військовими. Вони передавали інформацію ЗСУ про місце перебування військових рф, знімали російські прапори та малювали патріотичні графіті. 

Олександр Шевченко разом зі своїми чотирилапими пацієнтами провів у Херсоні всю окупацію. Після 24 лютого з міста виїхала більшість його колег. Щодня він прокидався і їхав на роботу — це була його головна мотивація залишатися в Херсоні. Розповідає, що під час окупації не вистачало ліків. Рятували запаси, зроблені до війни, а ще — волонтери.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На Херсонщині це телеканал Суспільне Херсон, Українське Радіо Херсон та цифрові платформи: