Виклики й перемоги, робота в умовах карантину та місцеві вибори: яким був 2020 рік для команди Суспільного Херсона

Виклики й перемоги, робота в умовах карантину та місцеві вибори: яким був 2020 рік для команди Суспільного Херсона

11 січ. 2021

Наприкінці грудня 2020-го року менеджери, продюсери й шефредактори всіх регіональних філій Суспільного презентували звіти про свою роботу за рік.

Керівники Херсонської філії Суспільного розповіли про виклики й перемоги 2020-го, про оновлення технічної бази філії, про відео, які набрали мільйони переглядів у соцмережах мовника, та роботу під час карантину. 

Продюсер Херсонської філії Суспільного Рустам Авдєєв відзначив, що загалом 2020 рік був важким для команди Суспільного у Херсоні, але в той же час успішним.

«Нам вдалося втриматися у період пандемії коронавірусу, та працювати увесь рік без закриття платформ, ми запустили важливий для регіону проєкт «Сьогодні. Головне», якість програм на радіо та телебаченні значно покращилась. Філія набирає обертів та потужностей. У 2020 році в рамках творчого конкурсу «Створюй  із Суспільним» було відібрано на реалізацію у 2021 році 1 проєкт за кошти Суспільного та ще 5 за кошти донорів. У минулому році, в рамках цього ж конкурсу в нас вийшло три проєкти і четвертий на стадії реалізації. А із серпня в ефірі стартував інформаційно-пізнавальний спецпроєкт «З південного неба» про дивовижні місця Херсонської області», — розповів Рустам Авдєєв

Також продюсер зазначив, що важливою подією для всієї України минулого року були місцеві вибори, під час яких Суспільне Херсона працювало у посиленому режимі. Під час перебігу передвиборчої кампанії команда ньюзруму слідкувала за порушеннями законодавства кандидатами та штабами політичних партій та інформувала про факти гречкосійства. 

«Наприкінці серпня 2020 року разом з рухом «ЧЕСНО» на філії Суспільного у Херсоні ми відкрили виставку «Музей виборчого трешу», яка діяла протягом місяця. Там було зібрано чимало унікальних експонатів виборчої агітації, починаючи з 90-х років. Кожен міг вільно прийти до виставки та поглянути на найтрешовіші методи впливу політичних технологів на виборця з метою отримання його голосу. Також, Суспільний мовник до місцевих виборів у Херсоні запустив проєкт «Виборчий округ. Місцеві», де телеглядачі могли ознайомитись з програмами кандидатів в депутати до Херсонської міської ради та на посаду міського голови. І як показник роботи команди – жодна з моніторингових платформ не знайшла в матеріалах Суспільного замовних матеріалів та порушення чинного законодавства загалом», — зазначив Рустам Авдєєв.

Із 17 березня Суспільний мовник Херсонщини запровадив заходи із запобігання  поширенню коронавірусу та інформував про перебіг пандемії COVID-19 і як вберегтися від хвороби.  

За словами шефредакторки Херсонської філії Суспільного Наталії Верлати, коронавірус став не просто топовою темою у новинах. Цей вірус повністю змінив режим роботи новинарів: стали менше бувати в офісі, користуватись громадським транспортом, дізналися, що таке дистанційна робота і які ще є пристосунки у гаджетах для отримання відеокоментарів, щоб не контактувати напряму зі спікером.  

«Якщо і була якась розгубленість, то перші кілька днів. Потім ми закупились антисептиками, масками, їх ще надсилали з Києва і привозили волонтери, а коли з центральної дирекції передали захисні костюми, остаточно переконалися – вірус не пройде. Та якщо без жартів, то найбільшим нашим успіхом за 2020 рік в організації роботи я вважаю те, що вдалося вберегти колектив. Люди, звичайно, хворіли, але це не було масово і ми жодного дня не були на карантині, ні на годину не припиняли мовлення», — розповідає Наталя Верлата 

Шефредакторка також відзначає якісну та злагоджену роботу діджилал-підрозділу. За цей рік було сформувано діджітал команду Суспільного Херсону. Сайт і сторінки у соцмережах невпинно нарощують відвідуваність, на високому рівні цитованість матеріалів (за листопад – 296 посилань), зростає число підписників, кількість переглядів матеріалів. Відео про павуків-каракуртів набрало 2 млн. 400 тис. переглядів.    

«Найвідчутнішим післясмаком року, що минув, особисто для мене є те, що через критично малу кількість подієвих сюжетів через карантин ми знайшли багато цікавих людей з їх корисними заняттями, неймовірними захопленнями, карколомними долями. Вони стільки часу були поруч, а ми і не знали. Сподіваюсь, що ці історії звичайних людей сподобались, можливо, комусь допомогли пережити біль втрати рідної людини, комусь знайти вихід зі складної ситуації, комусь – друга чи заняття до душі, приклад для наслідування», підкреслює Наталя Верлата 

Попри карантинні обмеження колектив UA: ХЕРСОН продовжив удосконалювати свої професійні навички. Кореспонденти і фахівці взяли участь у онлайн-тренінгах. На базі філії провели курс з мобільної журналістики від партнерів за підтримки BBC Media Action

 

Менеджерка Суспільного Херсона Оксана Шило розповіла, що протягом 2020-го року вдалося перевести всі послуги на аутсорс, усунено чисельні протікання покрівель будівель філії. 

«Окрім ремонтів приміщень, у 2020 році ми планували значно оновити технічну базу, і це нам вдалося. Ми закупили, змонтували та запустили систему оповіщення, придбали лайтбокс з поворотним столом для предметної зйомки, встановили 5 робочих станцій для забезпечення монтажу та ефіру, також придбали 15 офісних комп’ютерів, які будуть встановлені вже у найближчий час», — зазначила Оксана Шило 

За словами менеджерки, Херсонська філія Суспільного витримала натиск коронавірусної навали.  

«Попри введення локдаунів ми ні на мить не зупинили роботу – шукали нові форми, методи, змінювали графіки роботи працівникам, закупали засоби захисту,  але мовлення було збережено у повному обсязі»,  запевнила Оксана Шило. 

Нагадаємо,  UA: Суспільне мовлення це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і випусками новин Херсонщини можна онлайн на сторінках UA: ХЕРСОН та UA: Українського радіо Херсон у Фейсбуці, а також на сайті філії.