«Виборчий округ» змінив формат ефіру через неявку учасника дебатів

«Виборчий округ» змінив формат ефіру через неявку учасника дебатів

13 лис. 2020

12 листопада о 19:20 на телеканалі Херсонської філії Суспільного мовника — UA: ХЕРСОН розпочалася трансляція токшоу «Виборчий округ. Місцеві», присвяченого другому туру виборів Херсонського міського голови.

Читайте також: Команда Суспільного Херсона інформуватиме про найважливіше у день ІІ туру виборів

Команда Суспільного Херсона запрошувала до участі у проєкті «Виборчий округ. Дебати» обох кандидатів на посаду Херсонського міського голови, але на ефір прийшов лише Володимир Сальдо. Відповіді від Ігоря Колихаєва Суспільне Херсона не отримали. Натомість свою позицію щодо дебатів кандидат висловив на своїй сторінці у Фейсбук.


Також в студії були присутні експерти: політолог Олег Зайченко та експерт Комітету виборців України Володимир Молчанов.

За словами продюсера філії Суспільного UA: ХЕРСОН Рустама Авдєєва, через те, що до студії з’явився лише один кандидат, були вимушені змінити формат програми і вийти у форматі «Виборчого округу. Місцеві», оскільки присутність у студії лише одного кандидата важко назвати дебатами.

«Ми відправили листи-запрошення обом кандидатам взяти участь у незалежних дебатах на Суспільному мовнику 12 листопада. Однак лише один кандидат – Володимир Сальдо дав свою згоду на участь, від Ігоря Колихаєва ми не отримали офіційної відповіді. Власне, із запланованого часу, кандидат отримав половину – 40 хвилин. Суспільне у такому форматі виступало лише модератором і питання до кандидата задавали журналісти інших місцевих видань, політологи, працівники Комітету виборців України, громадські діячі», — розповідає Рустам Авдєєв.

Під час ефіру запитання були різні і стосувалися і проблем міста, і самого кандидата. Зокрема директор Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, голова Херсонської міської громадської ради Олександр Мошнягул у відео запитанні поцікавився долею парку Ювілейний.

«В моїй програмі є окремий напрямок роботи з усім зеленим господарством міста. Це легені міста і в Херсоні, на сьогоднішній день, тільки більше 40 тисяч дерев, які не інвентаризовані. Немає чіткого поняття, які це породи, які дерева. Більше 10 тисяч кущів, десятки гектарів зелених газонів. Все це господарство потребує особливої турботи. Тому на запитання я відповім коротко. Всі паркові зони в моїй програмі, відповідно до напряму розвитку Херсона, будуть розвиватись, в тому числі і територія парку Ювілейний. Це зелена зона, але її треба трансформувати в паркову і все зробити, відбудувати, висадити нові дерева, прокласти доріжки, зробити освітлення, місця для відпочинку. Щоб це був не просто гай зелений, а щоб це був міський парк, в якому є вся належна паркова інфраструктура», відповів Володимир Сальдо.

Експерт Володимир Молчанов запитав про пеpедвибopну програму Володимира Сальдо в цілому. Зокрема, звідки він братиме кошти на її реалізацію.

«Є в моїй програмі один з напрямів – «Працююче місто». Це якраз той напрямок, який передбачає, звідки ми будемо брати кошти і як ми будемо розвивати місто, створюючи нові робочі місця. Там коротко, стисло показано за рахунок чого. Херсону притаманні деякі види діяльності, які почалися навіть з самого будівництва міста. Коли його будували, то одразу як місто-порт. Тобто, ми є транзитним містом і знаходимся в дуже привабливому географічному місці,  на перетині багатьох шляхів: автомобільних, морських, річкових. Зараз працює ще аеропорт, авіасполучення є. Все є в Херсоні для цього, тому як раз оцей кластер перевантаження грузів, які йдуть з Херсона та до Херсона – він має місце бути, — зазначив Володимир Сальдо. — До речі, є проєкт у морського торгівельного порту розширення його території, збільшення потужності – це один напрямок. Ще один, про який ми дуже часто згадуємо, але не застосовуємо. Херсон має серйозні рекреаційні можливості і ми ще є транзитним містом на шляху відпочиваючих до узбережжя Чорного та Азовського морів. Але в Херсоні майже не розвинута туристична система. Туристичні послуги на початковому рівні, тому ми створимо, згідно цього плану, зелену карту розвитку туризму».

В свою чергу кореспондентка Крим.Реалії Ірина Домащенко запитала, що у разі обрання чи не матиме пан Сальдо негативних наслідків як для себе, так і для регіону в цілому, з урахуванням того, що він заручився підтримкою партії, яку вважають проросійською – партія «Опозиційна платформа – За життя». Це при тому, що він балотується на посаду міського голови Херсона – обласного центру саме того регіону, який межує з тимчасово окупованим Росією Кримом. 

«Я також, як і всі українці, хочу жити в Незалежній державі, в єдиній державі, не розділеній на Південь, Схід, Захід, Центр, тобто Україна – це єдина держава. І я абсолютно переконаний в тому, що ніяких можливостей, а навпаки буду стояти горою за те, щоб Україна знову стала повністю цілісною, щоб і Крим повернувся, і Донбас. Говорять, що партія опозиційна платформа, так говорять, в якій конкретних дій немає в цьому напрямку. І я думаю, що ми знайдемо спільну мову тоді, коли зрозуміємо, що ми єдині і ми нація. Я знаю, що цю партію підтримує багато херсонців і вони вірять в те, що це партія як раз за мир, за розвиток, за життя. Тому давайте ставитися до цих питань так, як ставляться всі українці. Ми любимо свою державу, своє рідне місто і я ніколи не зроблю того, що їй нашкодить з іншого боку, з іншої держави», запевнив Володимир Сальдо.

 

«Коли у визначений термін ми не отримали відповіді від одного з кандидатів, то вже готували і варіант програми на випадок, якщо прийде лише один.Ми зібрали запитання від колег та експертів як для Ігоря Колихаєва, так і для Володимира Сальдо. Запитання були різні і стосувалися і проблем міста, і самих кандидатів. Зрештою, саме цей варіант програми наші глядачі і побачили у прямому ефірі», зазначила ведуча Ольга Петренко.

Крім телевізійного ефіру, глядачі могли переглянути «Виборчий округ. Місцеві» онлайн на сайті філії або подивитись пряму трансляцію ефіру на фейсбук-сторінці Суспільне Херсон. Відео дискусії  доступне і на ютуб-каналі.

Нагадаємо, в ефірі Суспільного Херсона з  по 21 жовтня вийшло12 випусківпроєкту «Виборчий округ. Місцеві»за участі кандидатів на посаду Херсонського міського голови та кандидатів у депутати Херсонської міської ради.