У Херсоні працюють пункти збору ялинок

15:26, 21 січ. 2019
 
У Херсоні працюють пункти збору ялинок

Знайти адреси пунктів збору ялинок можна на сайті Херсонської міської ради на сторінці департаменту Житлово-комунального господарства. Такі пункти діють у Херсоні з 2016 року – розказав начальник  управління  житлового господарства  Дмитро Шалагін. Ялинки збирають та везуть для утилізації чи переробки на вторинну сировину.

"Найголовніше завдання для мешканця будинку – це зняти мішуру, прикраси та покласти біля контейнерного майданчика або біля сміттєзбірника, тут адреси вказані, де збирають. І централізовано керуюча компанія або  ОСББ у визначені дні приїздять та забирають ці ялинки і вивозять їх в пункти утилізації. Це на совісті мешканців, зараз, звичайно, мають виносити у спеціальні місця сміття. Тут нічого складного немає, ми вже не веземо їх на полігон, ми веземо їх в пункти утилізації, виробляємо паливні брикети для військових, для воїнів АТО. Тобто я не думаю, що тут складні якісь понад завдання, які стоять перед мешканцями", - каже Дмитро Шалагін.

У списку 105 пунктів у різних районах міста. За адресою по вулиці Тягинській 9 знаходиться один із пунктів збору ялинок. Одну трохи не донесли до контейнерів. Пункт знаходиться за рогом будинку. Як розповідають мешканці будинку не на камеру, ялинки тут довго не затримуються – їх одразу забирають на топку.

"Ось ці наші місцеві жителі  вони рубають та топлять пічки. Прямо ось тут на місці. Наприклад, ось тут на повороті їх повикидали, а потім прийшов, порубав собі. Моя ще стоїть. Нікуди я її викидати не буду. Мені ж топити чимось потрібно. Газ який дорогий. Будемо пічку топити", - розповідає житель приватного сектору Сергій Пєскарьов

Про те, що є спеціальні пункти збору ялинок, більшість опитаних нами херсонців  вперше почули від кореспондентів Суспільного.

"Я взагалі не ставив, в мене вже велика, а ялинка он валяється чиясь. Тут взагалі баки, вони не мають стояти. І скільки ми жалілися, нічого не допомагає. Он собаки розтягають, та не дай мати Господня", - говорить мешканець багатоповерхівки Володимир Артеменко.

Чорноморська 12 – наступний пункт збору. До контейнерів місцеві жителі не донесли ялинку. Анатолій прибирає у дворі. Про те, що є спеціальні пункти збору теж не чув, вдень більшість людей несуть ялинки до контейнерів, - розповідає чоловік. А на газон викидають вночі.

"Машини ще не було. Я не бачив, щоб забирали", - розповідає двірник Анатолій

За залишену  в непризначеному місці ялинку передбачається штраф, - розповів нам телефоном начальник інспекції з контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Віталій Лисенко:

"Звичайно за фактом люди іноді виносять. Найчастіше це приватний сектор, жителі приватних будинків, вони виносять і складають, де захочуть. Часто на зелених газонах – одне слово в непризначеному для цього місці. Це вже є правопорушенням проти благоустрою і порядку у місті Херсоні. І це порушення закону України про благоустрій населених пунктів. У випадку виявлення таких порушень наші спеціалісти складають адміністративний матеріал, який передбачає  штрафні санкції від 340 до 1360 гривень для фізичних осіб."

Розмір штрафу у кожному окремому випадку визначає комісія при виконавчому комітеті, до якої інспектори з благоустрою передають справу.  Віталій Лисенко розказав, що цього року інспекція на рейди виїздила  та нікого не оштрафували.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.