Херсонці в Гідропарку відзначили Водохреща разом із козацькими забавами

22:14, 19 січ. 2019
 
Херсонці в Гідропарку відзначили Водохреща разом із козацькими забавами

В Гідропарку з нагоди свята Водохреща відбулося масове купання, а також "Козацька варта" влаштувала розваги для дорослих та дітей.

"Це старовинні козацькі традиції. Так виховували на січі триста років назад. Враховуючи те, що на Херсонщині було дві Січі – Каменська і Олешківська, на Херсонщині є козаки, які підтримують ці традиції. Взагалі ми представляємо українську федерацію "Спас", і там є напрямок – ігри. Які розвивають у дітей бойові навики, зрозуміло. Що ми з дітьми граємось, ніякої там жорсткості немає, і закінчуємо ми братанням. Усі діти повинні розуміти, що ми браття, що ми разом", - розповідає Олег Сінаєв, керівник козацької почесної варти.

Данило Карась, учасник козацьких змагань:

"Мені 11-ть років, я боровся за цю мотанку. Козаки билися мечами. Це було цікаво".

Іван, купався на Водохреща:

"Усі люди купаються і мені захотілося".

Вокальний колектив "Веселухи":

"Ми не купалися. Ми тільки вмивалися. Ми всім бажаємо здоровя та мирного неба над головою".

На пляжі були реконструктори. Вони привезли із собою дві гармати, що є відображенням середньовічної козацької зброї.

"Це гармата. Це звичайна козацька гармата. Це XVII-XVIII сторіччя. Це макети, звукові такі", - каже Михайло Ампілогов, реконструктор.  

Євген Ветрук, реконструктор:

"Ближча, ось ця гармата, - вона представляє собою казна-зарядний тип. Тут не затвор був, а спеціальна казенна частина, яка виймалася ззаду і заряджали коротеньку, і потім вкладали і стріляли".

Херсонців пригощали юшкою та кулішем. Охочі скуштувати козацькі страви вишикувались у чергу.

"Козацький куліш – пшоно, свинина, цибуля, жир, спеції. Ну і гарний настрій. Це наш козацький стародавній рецепт. Це гарний козацький куліш. Козаки в свій час готували справно. Три казани приготували, за півгодини роздали всі казани", - говорить Юрій Білик, крайовий отаман українського козацтва.

На пляжі в Гідропарку чергували патрульні та швидка допомога, а також рятувальники. Купання на Водохреща на другу годину проходили без пригод.

На березі Дніпра було облаштовано три намети з обігрівом, де люди могли переодягтися та зігрітися. Також можна було випити гарячого чаю.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.