Херсон візьме кредит на придбання тролейбусів

17:59, 18 січ. 2019
 
Херсон візьме кредит на придбання тролейбусів

32 депутати херсонської міської ради, з 38 присутніх у сесійній залі, ухвалили рішення про  кредит Європейського банку реконструкції та розвитку на придбання 50 тролейбусів. Від сьогодні почнуть розглядати умови угоди, які пропонує банк.

Руслан Рубан, депутат херсонської міської ради, голова бюджетної комісії:

"Ми проголосували за те, щоб займатися цим питанням. А саме: вивчати кредитні документи, кредитні договори, які нам готовий надати Європейський банк реконструкції та розвитку. Вивчати умови, на яких вони готові надати кредит."

Зараз у херсонелектротрансі 45 тролейбусів. Їх кількість планують довести до 100- пояснив Володимир Миколаєнко, Херсонський міський голова:

"Ми не тільки закупляємо тролейбуси. Ми плануємо розширити контактну мереж.   з урахуванням  того, що у нас найближчим часом буде побудовано мостоперехід, ми повинні врахувати прокладення контактної мережі - там будуть проходити тролейбуси."

Перший заступник міського голови Ігор Козаков сказав, що за умов укладення угоди місто отримає кредит під 5-7 відсотків. Річних чи за 10 років - говорить таких даних у нього немає:

"Протягом 12 років 2 роки пільгові. А за 10 років ми повинні повернути 10 мільйонів євро і відсотки,  які будуть позначені в підписаній угоді до липні 2019 року. це типова угода Європейського банку реконструкції та розвитку, це типовий відсоток."

На сьогодні утримання підприємства херсонелектротрнас і тролейбусів обходиться бюджету міста у 70 мільйонів гривень на рік.

Єгор Устинов, директор Херсонелектротрансу:

"Сьогодні ринкова вартість тролейбусу складає близько 5 мільйонів гривень. Все залежить від комплектації та виробника. В минулому році ми провели тендер і закупили 4 тролейбуси типу «Богдан», які надійдуть наприкінці січня до міста.  Їхня вартість становила 5 мільйонів 250 тисяч гривень."

Про своє ставлення до кредиту від ЄБРР розказали депутати Херсонської міської ради.

Олег Романюк, депутат херсонської міської ради:

"Близько 30 мільйонів це будуть відсотки, які буде потрібно сплачувати банку. Другий момент – це сам кредит – це 1 мільйон 600 євро на рік. Ці 30 мільйонів… ми можемо так купувати на рік близько 7 тролейбусів. Навіщо брати кредит?"

Станіслав Трошин, депутат херсонської міської ради:

"Наявність цих тролейбусів дозволила би нам  припинити моменти шантажу з боку приватних перевізників приватних і повністю покрити ті мікрорайони, де є контактна мережа, у транспортних перевезеннях."

Один зі шляхів погашення кредиту - грант на розвиток екологічних технологій у місті. За словами Єгора Устинова, подібний кредит в Україні взяли 10 міст:

"В рамках цієї угоди після вже підписання кредитного договору ми плануємо залучити сюди грантові кошти (близько 2 мільйонів євро), які підуть на погашення відсотків кредитного договору."

 

З 54 депутатів міської ради 16 не були присутні на засіданні позачергової сесії. Ми спробували з’ясувати чому – і телефоном поспілкувалися з Валерієм Боржковим і Ларисою Леоновою.

Валерій Боржков, депутат херсонської міської ради:

"Я був у відрядженні. Тільки сьогодні повернувся."

Лариса Леонова, депутатка херсонської міської ради:

"Зараз в Києві. Розглядали, як буде працювати програма «перші ластівки», яка має випробувати роботу фонду енергоефективності на комплексних заходах фонду у житлових умовах."

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.