Херсонський  кардіологічний  диспансер  залишився без  кардіостимуляторів

15:41, 15 січ. 2019
 
Херсонський  кардіологічний  диспансер  залишився без  кардіостимуляторів

Держава не дала грошей на їх закупівлю, - про це кореспондентам суспільного повідомив головний лікар диспансеру Олег Мазуряк і додав, що минулого року міністерство охорони здоров’я не поставила  жодного кардіостимулятора. Їх придбали за гроші обласного бюджету.  Запаси, які залишилися з 2018 – 3 апарати, встановили хворим на початку січня. Пацієнт, якого прооперували вчора, придбав кардіостимулятор за свої гроші.

78 річній Аллі Прядкіній 31 грудня стало зле. Рідні доправили до місцевої районної  лікарні. Звідти, із серцебиттям - 30 ударів за хвилину, жінку привезли до обласного  кардіологічного диспансеру. Вона потребує встановлення кардіостимулятора. 

"Дихати важко. А так давно ось тут боліло.  В Іванівці 10 днів пролежала. Мене сюди направили на обстеження", - розповідає Алла Прядкіна.

Ірина Онопрієнко, завідувачка відділення інтенсивної терапії:

"Зараз у нас немає безкоштовних  кардіостимуляторів. Тому чекаємо коли родичі знайдуть кошти. І тоді ми поставимо стимулятор."

"Будемо платити. Вмирати не хочеться", - каже Алла Прядкіна.

За рік, говорить головний лікар кардіологічного диспансеру Олег Мазуряк, необхідно імплантувати 250-270 кардіостимуляторів. Жодного разу, додає, цей норматив міністерство охорони здоров’я не виконало.

Олег Мазуряк, головний лікар Херсонського обласного  кардіологічного диспансеру:

"На 17 рік нашу заявку Мінздрав на 120 кардіостимуляторів не виконав. Ми отримали половину тільки – 61. І було закуплено за обласний  бюджет  51  кардіостимулятор. В 2018 картина гірша. Ми отримали всього 53 кардіостимулятори за рахунок 17 року, але не 2018.  і 2018  було виділено 1 млн. нашою обласною радою. Нажаль, ми змогли використати тільки 600 тис.  і за рахунок облбюджету ми змогли купити тільки 41 кардіостимулятор.  2/3  людей купували за свої гроші і ми імплантували. Правда, ще за рахунок міського бюджету місто дало 3-4 кардіостимулятора."

На 2019 рік, говорить Олег Мазуряк, в  обласному бюджеті на закупку кардіостимуляторів заплановано 900 тис. грн., фінансування буде у  лютому - березні,  потім необхідно буде провести тендер. А це 1-2 місяці. Дочекатися своєї черги, говорить головний лікар, можуть не всі.

Олег Мазуряк, головний лікар Херсонського обласного  кардіологічного диспансеру:

"Це раптово виникає. Сім’я не готова зразу знайти такі кошти. Самий простий кардіостимулятор коштує – 21-23 тис. грн.. Є і за 25,30 56 і до 150 тис. грн., які мають різні функції. Ви розумієте не всі доживають. Ми починаємо робити коли нижче 40 ударів, а 30-28 він (хворий) може не дочекатися по тій черзі. Гірко. У нас є руки, операційна, а нічого зробити не можемо. Потрібна ось така штука."

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.