Чи можна у Херсоні знайти "доступні ліки"?

17:12, 14 січ. 2019
 
Чи можна у Херсоні знайти

30 млн. 654 тис. грн. - стільки минулого року отримала Херсонщина на реалізацію програми «Доступні ліки» . За словами заступниці головного лікаря першої Херсонської поліклініки лікарні Тропіних, Світлани Пшеничної торік вони виписали майже 48 тисяч рецептів і охопили програмою «Доступні ліки» більше 18 тисяч пацієнтів:

"Минулого року за цією  державною програмою  лікарня отримала на початку року не набагато більше ніж 3 млн. грн. У нас в реєстрі знаходиться більше 30 тис. хворих, які потребують постійного прийому тих чи інших ліків. І тому цих коштів на жаль, нам до кінця року не вистачило. За нашими численними проханнями, зверненнями держава знову виділила кошти майже 500 тис."

Сімейна лікарка Лариса Костенко розказала, що минулоріч виписала близько семи тисяч рецептів:

"Пацієнт, який звертається за медичною допомогою в кожного пацієнта вимірюється артеріальний тиск, якщо в нього не встановлений діагноз артеріальної гіпертензії ми його дообстежуємо, беремо на облік і тоді виписуємо йому рецепти."

Аптека, яка знаходиться на території поліклініки, працює за державною програмою «Доступні ліки». Завідувачка аптечного пункту Ірина Драпой пояснює, фінансовий рік закінчився і поки що, цього року вони не видають медикаментів за програмою «Доступні ліки»:

"Препарати, які видаються за доступними лікам, ми відпускали до кінця 2018-го. З січня поки що не видаємо, тому що не уклали угоду. Зараз все в процесі, я так думаю, що буде як торік - наприкінці січня ми відновимо роботу."

Іван Довбиш хотів придбати ліки за програмою «Доступні ліки», він розповідає:

"В нас поки що ліки є, будемо чекати. Якщо не вистачить, то буду купувати за власні кошти. Що робити ? Якщо такий стан, то все одно треба лікуватися."

Заступниця головного лікаря міської клінічної лікарні ім. Тропіних Світлана Пшенична говорить, що у лікарні передбачили таку ситуацію, тому виписували пацієнтам рецепти наперед:

"Хронічно хворі та ті, хто в нас давно лікується - ми маємо право таким хворим виписувати рецепти на 3 місяці з поміткою в рецепторному бланку,  що це хронічно хворі. Так ми зробили в кінці року хворим, передбачаючи, що на початку цього року буде іти процедура, що займе певний час, процедура укладання нових угод, бо закінчився фінансовий рік, тому пацієнти , які постійно приймають ліки, в січні ліками забезпечені."

За словами  головної лікарки другої поліклініки міської клінічної лікарні ім. Євгена Карабелеша Алли Малицької торік  Суворовський район за програмою «Доступні ліки» отримав  3 млн. 400 тис. гривень. Найбільше рецептів було виписано пацієнтам із серцево - судинними захворюваннями.

"По нашому району цих хворих, як і в цілому по Україні, значна більшість. Можна сказати, що кожен третій житель району, а це близько 30 тис. населення, мають захворювання, які супроводжуються артеріальною гіпертензією, а хворих на цукровий діабет трохи більше 3 тис., на бронхіальну астму до 500 осіб", - розповідає головна лікарка Алла Малицька.

За словами завідувачки терапевтичного відділення № 6 Галини Рожкової, щоб визначити чи має людина серцево-судинні захворювання, треба провести спеціальні обстеження:

"Коли вперше приходить до мене пацієнт і в нього тиск, то він спочатку проходить маршрут пацієнта. Є протокол, за яким ми обстежуємо пацієнта. Туди входить і кардіограма, аналіз сечі, крові, ультразвукове обстеження нирок, обов’язково судин мозку, обов’язково очне дно, тому що воно відображає стан судин мозку.

Ользі Стрілецькій 70. Жінка говорить, до того як запрацювала програма « Доступні ліки»,  витрачала в місяць більше 1000 гривень на медикаменти, отримуючи 2 тисячі гривень пенсії.

"Для того, щоб купити ліки, які мені були потрібні, я відмовляла собі у харчуванні, відпочинку, не могла нікуди їхати, у побуті. Якщо я не могла дістати цих ліків за доступною програмою, то я купувати за свої гроші, тому що треба себе підтримувати", - розповіла Ольга Стрілецька, яка має серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму, цукровий діабет.

Ми запитали у заступниці директора обласного департаменту охорони здоров’я Ліни Бондаревої чи можуть люди, які не встигли наприкінці року придбати препарати за програмою «Доступні ліки», отримати відшкодування?

"На сьогоднішній день механізм відшкодування не прописано. На теперішній час департамент координує роботу з Міністерством охорони здоров’я. Найближчим часом  ми очікуємо затвердження суми на 1 квартал і відновити цю програму", - розповіла чиновниця.

Ліна Бондарева додала, що цього року у програмі «Доступні ліки» почнуть діяти нові правила:

"З квітня 2017 року в Україні працює урядова програма «Доступні ліки». Відповідно до цієї програми за 3 напрямками – це серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма, і цукровий діабет ІІ типу. Перший квартал ми працюємо за старим механізмом, а з 1 квітня ми очікуємо, що Національна служба здоров’я буде фінансувати цей напрямок. Відповідно відпуск лікарських засобів буде здійснюватися вже за електронним рецептом. Для цього ми комп’ютеризували усі заклади медичної допомоги, які надають первинну медичну допомогу."

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.