У Херсоні презентують тематичну виставку, присвячену Голодомору (ВІДЕО)

15:33, 22 лис. 2019
 
У Херсоні презентують тематичну виставку, присвячену Голодомору (ВІДЕО)

"Голодомори. Херсонський літопис. 1922-1923, 1932-1933, 1946-1947" - ознайомитись з цією тематичною експозицією в обласному краєзнавчому музеї завтра можна буде безкоштовно. Які експонати увійшли в неї, сьогодні бачили кореспонденти Суспільного.

"Це карта, створена за даними комісії Нансена про поширення голоду саме на території України. На Херсонщині - один із центрів, де саме був масовий голод в цей період. Це зумовлено посухами, повоєнними подіями 1917-1920-х років. Це призводило до занепаду сільського господарства, унеможливлення робіт на полі. 50-75 відсотків населення страждали від голоду. За спогадами дипломатів, які перебували на Херсонщині, 100 чоловік в день вмирали у Херсоні від голоду", - розповідає науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Андрій Микитюк.

Андрій Микитюк демонструє один з наймоторошніших, за його словами, експонатів - "чорну дошку":

"Чорна дошка" - це було з легкої подачі Молотова, прийшло з російської імперії. Тоід в навчальних закладах встигаючих учнів поміщали на "червону дошку", невстигаючих - на "чорну". Суть – село було повністю приречене на голодне вимирання. До речі, все було відкрито. В газетах була така рубрика, де публікувались ті села, які вважались ганебними невиконувачами своїх обов’язків. Ми можемо побачити, що, наприклад, кандидатами на "чорну дошку" були Гаврилівський, Бериславський, Херсонський та Снігурівський райони".

Побутові речі, фотокартки, мемуари та спогади очевидців, а ще - копії архівних документів із фондів. Загалом в експозиції майже тисяча експонатів. Із сотень документів Андрій Микитюк показує саме ці:

"Голод 1932-1933 років замовчувався. Важливий документ із записом "про вилучення книги реєстрації смертей за 1933 рік". Запис зроблений на звороті останнього аркушу книги запису актів Кисилівської сільської ради Херсонського та Білозерського районів. Книги, в яких було багато записів про смерті від голоду просто вилучались. Там, де було з суміжних причин, намагались виставити, що причиною послужив не голод".

Центральне місце в експозиції займає історично-кулінарна інсталяція. Зображена на ній їжа, за словами науковця, у часи Голодомору  вважалась королівською:

"Ви бачите різні види трав. Ці види можна було зібрати восени в полі. Їх замішували на воді, на багатті варили і отримували такі пластівці, коржики. Вони замішані на лободі, воді, залишках зерна, висівках. Часто люди помирали, бо їли речі, непридатні до їжі. Наприклад, вживали багато кори дерев і могли загинути від отруєння або проблем зі шлунком. Велика радість була, якщо таку річ приготувати. Наші співробітники намагались зробити таку історично-кулінарну реконструкцію. Зробили такі пластівці, щоб відвідувачі могли побачити".

Завтра експозиція "Голодомори. Херсонський літопис. 1922-1923, 1932-1933, 1946-1947" буде відкрита для усіх охочих. Вхід вільний.

Ксенія Сіліна, Володмир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі