"Мої люди": у Виставковій залі відкрилась персональна виставка Єлизавети Шваб (ВІДЕО)

19:18, 12 лис. 2019
 

Сьогодні у Херсоні у виставковій залі Національної спілки художників України відкрилася перша персональна експозиція Єлизавети Шваб "Мої люди". Там представлено 57 портретів.

Єлизавета Шваб переїхала до Херсона із Запоріжжя. Професійної освіти не має. Малює з 2012-го року. Мисткиня каже, що прототипів у портретів немає. Всі обличчя – це її фантазія:

"Це складені образи людей. Тих, яких я колись бачила. Може ті, які мені наснилися. Може ті, яких я б хотіла зустріти. Це не конкретні люди. Це все збірні образи. Кожне обличчя - це не конкретна людина, це окрема людина. Може, вона схожа на когось у житті, але це збіг".

Картини розвісили в трьох залах. Експозиція побудована так, що розповідає глядачам про творчий шлях мисткині – з перших її кроків в цьому напрямку до сучасних робіт. Організатор Родіон Красновид розповідає, що персональні виставки херсонських митців проводить чотири роки. Говорить, що таким чином хоче популяризувати у суспільстві місцевих авторів:

"Єлизавета - вона має особистий стиль. Вона неповторна в своєму баченні мистецтва і вона винайшла ту форму, яка більше їй підходить. І сьогодні ця виставка називається "Мої люди" не просто так. Вона шукає образи в місті, за межами його. Вона придивляється до людей і шукає людського, красивого, невідомого. І цей пошук відтворює почуття, які вона виносить на полотно".

Родіон Красновид каже, що на виставку запросив членів Національної спілки художників України – покоління, яке навчалося в академічному стилі. Зокрема, експозицію відвідав художник В’ячеслав Мошницький:

"Я так розумію, що це початок творчості. Я дуже бажаю якихось змін, якихось пошуків. Це дуже важливо у будь-якій творчій діяльності. Я думаю, що це буде цікаво і власно самій художниці".

Також сюди прийшли друзі Єлизавети та херсонці - поціновувачі сучасного мистецтва. Художник Валерій Кописов каже, що давно спостерігає за творчістю мисткині:

"Я давно спостерігаю за Єлизаветою, за її картинами, як вони щоразу вдосконалюються, як в картинах з’являється сакральна геометрія і це вражає, що людина цікавиться великою інформацією. Вона пізнає себе і світ".

На виставку прийшла Вікторія Побережна. Вона говорить, що картини Єлизавети бачить не вперше:

"Я дуже полюбляю таку творчість. Це дуже різний жанр, не такий, як всі. Я модель, подорожую різними країнами, бачу різні виставки, різних художників. Тому мені дуже подобаються різноманітні люди".

Однією із цілей виставки, каже її організатор Родіон Красновид, було побачити наживо тих людей, які цікавляться мистецтвом у соціальних мережах. На момент відкриття бажання відвідати експозицію в Інтернеті виявили понад двісті людей. А діятиме вона до 17-ї години 19-го листопада.

Андрій Усов, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі