У худмузеї презентували творчість Ісаака Айзеншера (ВІДЕО)

17:10, 6 лис. 2019
 
У худмузеї презентували творчість Ісаака Айзеншера (ВІДЕО)

Життя та творчість художника Ісаака Айзеншера презентували сьогодні у Херсонському художньому музеї. Він народився у Новоронцовці на початку ХХ-го століття.

Як розказує дослідник та краєзнавець Андрій Селецький, який почав збирати матеріали з 2017-го року, Ісаак Айзеншер – художник-графік епохи модерну, винахідник і розробник техніки офорту ХХ-х років. Дослідник каже, що ім’я Айзеншера на Херсонщині майже забуто. Народився він у 1900-му році у Нововоронцовці Херсонської губернії:

"Нововоронцовка відома різними великими особистостями, але художника – жодного. І це перший художник, до того ж єврейського походження. А Нововоронцовка до революції мала великий відсоток єврейського населення. І це така біла пляма, яку не вивчали, не досліджували. Я почав по крихтах збирати. На щастя, збереглись місця, пов’язані з Айзеншером у Нововоронцовці. Мені вдалося придбати на аукціоні в Москві його екслібрис "Доктору Трилеву", створений 1926-го року з підписом художника. Це оригінал, єдиний в Україні. Жодної згадки в українських музеях про цього художника".

Розпочавши пошукову роботу, Андрій Селецький звернувся до науковців Херсонського художнього музею:

"Художник достатньо яскравий і високопрофесійний, який зробив внесок у розвиток мистецтва ХХ-го століття як графік і як автор книги, яку він присвятив офорту. Ця книга є своєрідним підручником для художників-графіків. Вона вийшла у 1939-му році й сьогодні це вже бібліографічний раритет. Один екземпляр є у обласній бібліотеці імені Гончара", - розповідає заступниця директора з наукової роботи Херсонського художнього музею Влада Дяченко.

Під час досліджень Андрій Селецький дізнався, що Ісаак Айзеншер навчався у Москві та Петербурзі, там і залишився жити. Створював екслібриси, графічні портрети та оформлював книжки:

"Яка моя мета? Ми хочемо ввести в науковий обіг Ісаака Айзеншера не як російського художника, а як українського, херсонського, нововоронцовського".

Світлана Піцан, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі