Асканійському підприємству "Колос" через суд заборонили користуватись земельними ділянками (ВІДЕО)

17:54, 25 жов. 2019
 
Асканійському підприємству

Суд відхилив позов КП "Колос" щодо скасування рішення про припинення права постійного користування підприємством земельними ділянками. Справу розглядали сьогодні у Херсонському господарському суді. Сторони надали докази. Усього суддя зачитала три томи документів. Після 40-хвилинної перерви суддя Любов Немченко оголосила рішення:

"Суд ухвалив: відмовити у задоволені позовних вимог заявленим до суду комунальним підприємством "Колос" Чаплинської районної ради Херсонської області. Скасувати заходи, які були запроваджені ухвалою від 15.08.2019 року".

Представниця позивача – адвокатка підприємства надати коментар відмовилася. Чому виникла судова суперечка, пояснює Євген Чурсов – державний реєстратор селищної ради:

"2017-го, 2018-го, 2019-го років підприємство належним чином не сплачувало земельний податок і було ухвалено рішення, вважаю, і сьогодні це суд підтвердив, законне, про припинення права постійного користування земельними ділянками. Буде розроблено технічна документація, вона зараз вже на етапі розробки. Люди звертатимуться до селищної ради з заявами про затвердження технічної документації і надання у власність земельних ділянок під особисте селянське господарство".

На засідання суду приїхали жителі асканійської громади. Серед них - Григорій Поварнін:

"Із радістю ми їдемо з Херсона додому. Ми вдячні всім. Голова адміністрації створив цілий штаб, який розглядав заяви, і наша туди потрапила. В нас 2,5 тисячі заяв, які подали люди на отримання землі".

Юлія Ішимоклі, жителька Асканії-Нова:

"Ми нарешті дочекалися рішення, яким ми задоволені. Довгі місяці ми боролися. Ми хочемо отримати свій клаптик землі та працювати на ньому".

Нагадаємо, 2-го березня в Асканії-Нова відбулися збори громади. На них були присутні 240 людей. Тоді вони внесли пропозицію -  передати 2 400 гектарів землі у користування громади. Місяцем пізніше, в Асканійській ОТГ було проведено сесію. Припинити право користування комунальним підприємством "Колос" Чаплинської районної ради земельними ділянками і передати 2 400 гектарів асканійцям – таке рішення було ухвалено. Чому так вирішили, пояснює Віталій Свінцицький:

"З 2010-го року районна рада з моїм попередником створила КЗКП "Колос". Раніше у держави було три відсотки сплати за землю, то всі комунальні підприємства були на пільгах і платили нам 0,3 відсотки. Тому за період з 2010-го по 2018-й роки селищна рада отримала 890 тисяч замість мільйонів, яких не вистачає громаді".

Після цього комунальне підприємство "Колос" подало позов до суду про скасування рішення депутатів селищної ради.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі