До Херсона завітали письменники Дмитро і Віталій Капранови (ВІДЕО)

21:08, 28 сер. 2019
 
До Херсона завітали письменники Дмитро і Віталій Капранови (ВІДЕО)

У рамках проекту "Книгомандри" відбулась зустріч херсонців з письменниками братами Капрановими. Про що говорили з публікою, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

На зустріч з читачами до Херсона цього року приїхали вдруге, розказують брати Капранови.

Зустріч складається з двох чатсин: один день у Херсоні, другий – в районному центрі. Цього разу письменники їдуть до Чаплинки, де вже побували 2014-го, говорить координаторка проекту "Книгомандри" Наталя Дмитрієнко:

"Ми вибрали ті райони, які перебувають у прикордонній зоні й віддалені від центру. Також взяли райони, де поблизу розташовані військові частини. У нас по проекту було прописано, що він більше розрахований на молодь та військовослужбовців".

Під час зустрічі брати Капранови зачитали уривки зі своєї книги "Справа Сивого".

Зустріч з українськими письменниками братами Капрановими шоста в рамках проекту літературного туру "Книгомандри Херсонщиною". На зустріч прийшло близько 50-ти херсонців.

"Так, як вони презентують свою книжку, - викликає бажання читати. Враження, що це та сама книжка, яку треба взяти, купити, позичити в когось, знайти в бібліотеці. Тобто це найкраща презентація, коли приїжджає автор. Автор може викласти тим самим тембром, метафорами, подачею, яка закладалась під час друку", - говорить Владислав Гладкий, який прийшов на зустріч з письменниками.

Наталя Бахтіярова включила творчість Капранових у свій спецкурс з української літератури:

"На мою думку, одна з найцікавіших книг - "Забудь ріка". Тому що вона торкається і проблеми роду, і проблеми національної пам’яті, і нашого сьогодення, і відповідальності сучасників за майбутнє, і пам’ять роду. Це така книга, яка є і філософською, й історіософічною".

Свої книжки Дмитро і Віталій Капранови пишуть так:

"Ми цілий день разом. Ми живемо разом, працюємо в одному кабінеті. Їдемо на роботу в одній машині і весь час балакаємо. І от коли ця балаканина доводиться до задуму, ми говоримо про нього. Починається арт-проект книжки. А далі пишемо і перехресно редагуємо: якщо Віталій написав - я редагую, якщо я - то він. І так, поки не буде спільного тексту, який усіх задовольняє".

За кілька тижнів має вийти друком книжка про Ніла Хасевича, головного художника Української Повстанської Армії, розказують брати Капранови:

"Уявіть собі: людина-художник, без ноги, на дерв’янці, в ОУН, тоді ще УПА не було. Її запрошують - інваліда - в Америку. Не працювати на конвеєрі! І він залишається в Речі Посполитій з дуже сумнівними перспективами. Ми звернулися в Культурний фонд і вони профінансували нам тисячу примірників для людей з інвалідністю. Для того, щоб у них був зразок".

Нагадаємо, "Книгомандри"  - це проект Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва імені Бориса Лавреньова. Проект спрямований на популяризацію української літератури. Для цього організовують зустрічі з відомими українськими письменниками та онлайн-трансляції цих заходів. Проект "Книгомандри" став переможцем конкурсу програми "Створюємо інноваційний культурний продукт" Українського культурного фонду. Бібліотека імені Бориса Лавреньова отримала грант на суму близько 300 тисяч гривень на реалізацію проекту впродовж травня-жовтня 2019-го року.

Оксана Хлєбус, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі