У Херсонській області вперше відбувся фестиваль юшки (ВІДЕО)

19:39, 10 сер. 2019
 
У Херсонській області вперше відбувся фестиваль юшки (ВІДЕО)

Перший фестиваль юшки відбувся сьогодні у селі Кізомис Білозерського району Херсонської області. Чия страва перемогла у конкурсі, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Організували фестиваль юшки представники громадської організації "Трансформація". Її голова Олена Зелінська розказує, чому вирішили зробити таке свято:

"Ми живемо у такій місцевості, що здавна юшка була у нас традиційною стравою. У найважчі часи вона рятувала наших односельців. В рамках нашого конкурсу - конкурс вокалістів української народної пісні та конкурс юшки. У нас сьогодні гості зі Скадовського району і більшість - з Білозерського району, наші сусіди, навколишні села".

Журі оцінює три види юшки: від Станіславської ОТГ, Надеждівського старостинського округу і Кізомиської громади. До уваги беруть смакові якості та презентацію страви.

"Прорекламувалиісторію рідного села, що саме юшка допомогла вижити в часи Голодомору. Мені було приємно, що розповіли, коли було започатковане село Кізомис, про перші юшки, складові, які ще від діда-прадіда передаються з вуст в уста", - говорить Олег Олексюк, Заслужений працівник культури, голова журі фестивалю юшки.

Інна Чуприна представляє страву від Кізомиської громади:

"Основних секретів не розкриємо, але повинно бути багато сортів риби. Це не одна риба".

Інна Ляшенко живе у Кизомисі. Каже, що дуже задоволена організацією фестивалю:

"Юшка вдалася, свято вдалося! Нам дуже сподобалось. Риба і льок, яким льокують, різні види риби і часничок, щоб відчувався, - тоді буде смачно!"

Людмила Островенко, прийшла на фестиваль юшки:

"Особливий рецепт - повинна бути каша. У нас по-кізомиському повинна бути кашка до юшки. Є тут каша? Ось бачите, є каша".

Ніна Несторенко - гостя на фестивалі. Розповідає, що у Кізомисі вперше організовують таке свято.

Ілля з родиною приїхав на фестиваль з Херсона:

"Найсмачнішу юшку готує моя мама, але тут теж смачна".

Перемогла на конкурсі "Приготування юшки" Кізомиська громада.

Анна Коробова, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі