Брати Капранови презентували херсонцям книгу про Дмитра Яворницького (ВІДЕО)

15:03, 25 тра. 2019
 
Брати Капранови презентували херсонцям книгу про Дмитра Яворницького (ВІДЕО)

Сьогодні у Херсоні завершується 21-й Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії". В рамках цього фестивалю письменники брати Капранови презентували свій новий роман "Справа Сивого".

Презентація роману відбулась у Херсонській обласній бібліотеці імені Олеся Гончара.

"Справа Сивого" - це історичний роман про українську еліту Катеринослава кінця ХІХ – початку ХХ століття, розповідають автори. Головний герой – історик та авантюрист Дмитро Яворницький. Навколо його особи й розгортаються події книги:

"Віталій Капранов: Книжка називається "Справа Сивого". Це детектив, але детектив не звичайний. Це детектив, де головним злодієм, головним підозрюваним є видатний український історик Дмитро Іванович Яворницький, який був, насправді, під криміналом двічі. Один раз він був під криміналом в ХІХ столітті – його переслідувало Третє відділення жандармського управління, а другий раз – вже ГПУ у 1932-му році. І, в принципі, обидві ці справи закінчились однаково – Яворницького "поперли" з усіх робіт, залишили без грошей, без засобів заробітку.

Дмитро Капранов: Але не арештували і не вбили, що в 1930-ті роки було досить великою рідкістю. І ми шукали загадку: а що ж це було, що його і в могилах завалювали, і дві кримінальні справи (одна – від сталінського ГПУ), і він з втратами, але все ж таки викручувався. Ми знайшли покровителя.

Віталій Капранов: Якась була таємна сила, і ми тут знайшли цю таємну силу. Одразу скажу, що вона просто на обкладинці намальована. Одна з цих сил, яка тут намальована, і є силою, яка берегла Яворницького".

Автори говорять, що визначити конкретний жанр їхнього твору важко.

"Я б сказав, що це, швидше, авантюрний роман, але з детективним сюжетом. Авантюрна мелодрама, але з підложкою детектива", - каже письменник Віталій Капранов.

За словами братів Капранових, їм не довелося вигадувати сюжетних ліній, адже саме життя Дмитра Яворницького було сповнене як цікавих історій, так й справжніх життєвих анекдотів.

"Оця історія, як він Рєпіну допомагав писати картину "Запорожці", - її вивчають в школі, виявляється. Нам діти сказали: "Батьки, ми ж це в школі вчимо!" Але в школі – це в школі. А це насправді шикарний авантюрний сюжет просто, як вони малювали цю картину, де вони шукали цих героїв, як це було. Особливо історія з графом Алєксєєвим, магістром Його Імператорської Величності. Для того, щоб намалювати його лисину (він там сидить, оцей козак, - це гофмейстер Його Імператорської Величності). Яворницький йому показував монетки, а Рєпін ззаду сидів на атресолях і малював. Це була така мізансцена", - говорить письменник Віталій Капранов.

Подібними смішними та незвичними історіями сповнено весь роман, говорять автори.

В ході спілкування із читачами, брати Капранови також розповіли й про свій майбутній роман, робота над яким вже майже завершена. В ньому йтиметься про життя двох інших постатей з історії України – художника УПА Ніла Хасевича та аніматора студії "Disney" Біла Титла:

"Дмитро Капранов: Ніл Хасевич – дуже колоритний персонаж. Уже тим колоритний, що в дитинстві він потрапив під поїзд і йому відрізало ногу - він став інвалідом. Високо, посеред стегна. І коли залізнична компанія дала гроші, а це була Австро-Угорщина, то він на ці гроші навіть протеза не зробив собі - просто дерев’яшку вистругав. На ці гроші він поїхав у Варшаву вчитися малювати, у Варшавську академію… І несподівано з’ясувалося, що фактично з сусіднього району – інший художник, який малював трошки інше. Це Володимир, або Біл Титла, - головний художник "Disney", який був супервайзером Білосніжки та семи гномів. Намалював він і Буркутуна… Чотирьох гномів, словом, він намалював.

Віталій Капранов: Вони ровесники з Хасевичем. Однолітки, тобто.

Дмитро Капранов: Це було в період, коли Хасевич саме навчався у Варшавській академії.

Віталій Капранов: Ну і, звісно, він їхав в Тернопіль, не міг через Варшаву не проїхати. І от ми собі припустили, що двоє молодих людей зустрічаються в один момент в Варшаві, а потім один стає головним художником "Disney", а другий стає головним художником УПА".

Окрім розповідей про свої книги та розмови з читачами, брати Капранови також продемонстрували свої музичні здібності, виконавши кілька пісень у своєрідному стилі "кобза-реп" та "українське реґґі".

Після презентації відбулася автографсесія та фотографування з читачами, яких зібралося близько півсотні.

Ілля Контішев, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі