На Херсонщині стартували Дні литовської культури (ВІДЕО)

15:13, 13 тра. 2019
 
На Херсонщині стартували Дні литовської культури (ВІДЕО)

На Херсонщині розпочалися Дні литовської культури. З цього приводу до Херсона приїхав актор та режисер Раймундас Баніоніс. З ним поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

"Цього року ми почали Дні Литви з візиту видатного режисера литовського театру, кіно та телебачення Раймундаса Баніоніса", - говорить Наталя Бімбірайте, керівниця громадської організації "Культурний центр Україна-Литва".

Раймундас Баніоніс – син литовського актора театру і кіно, режисера Донатаса Баніоніса. Першу свою роль, розповідає, зіграв у три роки. У кіно дебютував в одинадцять, тоді ж, говорить Раймундас Баніоніс, вирішив стати режисером. До Херсона привіз свою улюблену роботу "Діти з готелю "Америка»".

"Цей фільм про те, як 1972-го року 19-річний юнак облив себе бензином і підпалив навпроти будівлі Центрального комітету Комуністичної партії Калмуса. А у нього вдома знайшли записку: "Я помираю за свободу Литви". Після цього відбувалися різні події, молодь повстала. І це - історія моєї молодості. Мені тоді було 15 років. Це те, що я пережив", - розповідає Раймундас Баніоніс, актор, режисер (Литва).

У Херсоні фільм "Діти з готелю "Америка" покажуть у четвер, 16-го травня, в кіноконцертній залі "Ювілейний". Сьогодні ж там відкрилася художня фотовиставка.

"Це саме історична спадщина через фотографію, очима митців", - каже Наталя Бімбірайте.

На фотографіях – дослідження, які минулого року проводили вчені Південної Середньовічної експедиції Інституту археології Академії наук поблизу села Тягинки та археологічне дослідження біля вежі Вітовта у селі Веселому Бериславського району. Триватиме виставка протягом тижня.

Дні Литви на Херсонщині проводять з 2016-го року, розказує кореспондентам Суспільного керівниця громадської організації "Культурний центр Україна-Литва" Наталя Бімбірайте:

"Четвертий рік поспіль ми проводимо Дні Литви в Херсоні, на Херсонщині, де ми знайомимо херсонців з культурою, традиціями, історією Литви, з тим, якими є литовці".

Аліна Олефір, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі