У Херсоні відкрилась виставка вишиваних картин Анжеліки Рудницької (ВІДЕО)

18:50, 11 кві. 2019
 
У Херсоні відкрилась виставка вишиваних картин Анжеліки Рудницької (ВІДЕО)

У "Херсонській світлиці" обласного центру народної творчості відкрилася виставка вишитих картин української співачки, телеведучої, громадської діячки Анжеліки Рудницької. Майстриню вважають засновницею техніки етномодерну, вона авторка 70 виставок, що експонувалися в музеях України, Європи та Азії. Бачили роботи Анжеліки Рудницької й кореспонденти Суспільного.

Анжеліка Рудницька відома в багатьох галузях мистецтва, говорить начальниця інформаційного відділу центру народної творчості Наталія Вигоднер. Сьогодні на неї чекали в Херсоні, але авторка вишиваних картин зараз на Сході країни з волонтерською поїздкою. Її картини після виставки в Херсоні покажуть в інших містах області.

"Ця виставка присвячена Великодню. Тематика в більшості своїй відноситься до Великодніх символів. Тут представлений найбільший ряд її робіт. Цей цикл називається "Сад чеснот". Взагалі в цьому циклі близько 40 робіт і кожна робота приурочена до певного дня Великого посту. Сьогодні тут представлені 33 роботи. Це роботи з циклів "Сонцестояння", "Незриме коріння". Треба сказати, що творчість Анжеліки насичена сакральними символами, знаками, і сьогодні глядачі зможуть познайомитись з творчістю нашої місткині. Я хочу сказати, що чим більше вдивляєшся в кожну роботу, тим більше вона розкривається", - розповідає Наталія Вигоднер, начальниця інформаційного відділу Херсонського обласного центру народної творчості.

Микола Левченко, декан факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету:

"Її техніку можна назвати вишиваним живописом. Тобто, настільки тонка лінія. Вона використовує з одного боку традиційні елементи, звичайні – нитка, голка, - але своєрідність відчуття її, як майстра, зрозуміло відчувається в кожній роботі. Основна тема її – це дерево, але дерево в різних виглядах. І ми це бачимо в її подушечках, і в її гобеленах".

Світлана Думинська, начальниця обласного управління культури:

"Дуже приємно, що ця виставка одразу з Луганської області приїхала на Херсонщину. Там вона була багато часу. Її змогли побачити всі жителі Луганської області. Молоді дуже багато, тим паче, ми знаємо, що Анжеліка Рудницька - натхненниця великого проекту "Територія А". Це були перші об’єднані в Україні молоді виконавці, співаки сучасної української музики. Все це взяла на свої плечі саме Анжеліка. І в той момент, коли вона захворіла, практично лежачи, вона почала вишивати. І після того у неї вибудувалася така величезна виставка. Присвятивши свою виставку Великодню, вона поставила за мету до кожного Великодня робити окрему вишиванку".

Побачити творчість майстрині прийшли культурологи, студенти херсонських навчальних закладів. Іван Берізка говорить, що творчість Анжеліки Рудницької його надихнула:

"Я дуже радий, що є люди, які звертаються до традиційного мистецтва і модернізують його. Дуже добре, що лишилися особистості, які не забули, хто вони є, і що вони пишаються традиціями України".

Руслан Рубан, прийшов на виставку:

"Завжди відвідую "Світлицю". Тут завжди дуже цікаві виставки наших майстрів. Приємно здивований. Анжеліку Рудницьку знаю, як співачку, як творчого діяча, але не знав, що вона займається саме такою творчістю. Приємно, що напередодні Великодня ми можемо побачити її творчість саме на цю тему. Дерево у вигляді писанок - дуже символічно".

Олена Протопопова, Олександр Шепель.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі