"ОПОРА" розповіла про те, як на Херсонщині проводилась передвиборча агітація (ВІДЕО)

17:46, 29 бер. 2019
 

Херсонщина не цікава кандидатам у Президенти – такого висновку дійшли спостерігачі громадянської мережі "ОПОРА". Про результати моніторингу, який здійснювався протягом березня на території всіх п’яти виборчих округів в області представниками "ОПОРИ", дізнавалися кореспонденти Суспільного.

"Для основних кандидатів і, в принципі, для кандидатів від політичних партій Херсонщина не представляє особливого інтересу, відповідно до якихось інвестицій у відвідування цього регіону, в розробку якихось оригінальних меседжів, які б враховували регіональні особливості або били б на ключові потреби жителів області, - цього не відбувається. У своїх меседжах – це якісь загальнонаціональні або випадки з інших областей. Те саме і щодо візитів кандидатів", - говорить Максим Єлігулашвілі, координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі "ОПОРА в Херсонській області.

Анастасія Супрун, представниця Громадянської мережі "ОПОРА" в Херсонській області:

"У нас були Олександр Вілкул і Юрій Бойко, в яких, по суті, зустрічі не анонсуються широкому загалу і проходять в більш закритому форматі. Також у нас був Юрій Дерев’янко".

Активнішими були представники кандидатів у Президенти, говорить Анастасія Супрун.

"Нещодавно приїжджав Міністр інфраструктури Володимир Омелян. Під час свого робочого візиту він висловлював тези, які говорили про те, що "якби не Порошенко, то ми б не зробили те або те…" Також можна зазначити, що в рамках передвиборчої кампанії чинний Президент, який є кандидатом, не приїжджав на Херсонщину, але 19-го березня приїжджала у Херсон його дружина Марина Порошенко", - каже Анастасія Супрун.

Андрій Садовий під час візиту на Херсонщину агітував за Анатолія Гриценка, Олег Тягнибок – за Руслана Кошулинського, п’ять разів у березні в область приїздив Денис Силантьєв – нардеп від радикальної партії Олега Ляшка. За словами Катерини Пономаренко, з посиланням на інформацію від поліції, серед порушень у передвиборчий період найпоширеніше – розміщення агітаційних матеріалів без відповідних вихідних даних.

"55 стосувалися розміщення агітаційних матеріалів без відповідних вихідних даних, 15 повідомлень про ведення агітації в непередбачених для цього місцях, 13 повідомлень про можливий підкуп виборців, 12 – про пошкодження агітаційних матеріалів, 18 – іншого характеру. Також зареєстровано один факт дрібного хуліганства. З цих повідомлень 26 надійшли від представників громадських організацій, в тому числі й Громадянської мережі "ОПОРА". На відміну від попередніх років спостереження правоохоронці реагують на всі наші звернення, приймають всі наші заяви й оперативно викладають все на сайті Нацполіції", - розповідає Катерина Пономаренко, прес-секретарка Громадянської мережі "ОПОРА".

Перед днем тиші, говорить Максим Єлігулашвілі, агітаційні матеріали зникають, залишаються – з ознаками прихованої агітації.

"Це саме є суттєвою проблемою, з нашої точки зору, коли кандидати, представники штабів максимально намагаються використовувати, скажімо так, приховану рекламу. Усі кампанію формують з прив’язкою до певних кольорів, певних слоганів, а потім розміщують просто слово. Якщо раніше це один-два випадки, то на даний момент ми бачимо просто серію з чотирьох бордів, аудіо-рекламу, де кандидати намагаються через ті або інші меседжеві речі, навіть у день тиші, продовжувати агітувати і нагадувати про себе виборцям", - каже Максим Єлігулашвілі.

Спостереження за виборчим процесом на Херсонщині проводили і представники обласної організації Комітету виборців України. Про результати кореспондентам Суспільного телефоном розказав Дементій Білий, голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України:

"Наші спостерігачі вивчали проведення всіх стадій виборів: процес передвиборчої агітації, формування виборчої комісії, видача бюлетенів, робота комісій. Найголовніший висновок, який ми зробили, що передвиборчий етап відбувся майже без порушень, фактично всі виборчі процедури дотримувалися, підготовка до виборів відбувалася у спокійній атмосфері. Були деякі труднощі, які заважали реалізовувати підготовку до виборів. Це матеріально-технічне забезпечення, багато комісій не змогли отримати в достатній кількості необхідні матеріали, щоб готуватися до виборів. На жаль, кандидати в Президенти не підійшли належним чином до формування комісій, тому дуже багато було замін і це заважало на перших етапах якісно працювати".

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться 31-го березня. У виборчому бюлетені, довжина якого 80 сантиметрів, 39 прізвищ кандидатів на президентський пост.

Аліна Олефір, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі