На площі Свободи відзначили День людей з синдромом Дауна (ВІДЕО)

17:31, 21 бер. 2019
 
На площі Свободи відзначили День людей з синдромом Дауна (ВІДЕО)

О 12-й годині у середмісті Херсона відбулася акція за участі людей з синдромом Дауна. Її ініціювали представники організації "Сонячні діти Херсонщини".

Учасниками акції стали діти і молодь з синдромом Дауна, їх друзі та члени родини. Головний атрибут заходу – різнокольорові шкарпетки.

"Оці шкарпеточки - вони різні, але це ж шкарпеточки. Так і діти. Їх треба підтримати. Не може бути інших дітей. Вони такі самі, як і всі. У них просто більше сонця, більше посмішок, і, мабуть, вони мудріші всіх нас дорослих", - говорить Світлана Іванова, прийшла на акцію.

Організаторка акції Ірина Ханікова - голова громадської організації "Сонячні діти Херсонщини" і мати шестирічного Артема з синдромом Дауна. Говорить: мета заходу - показати, що "сонячні люди" такі ж, як і всі інші, тільки мають додаткову третю хромосому в 21-й парі. Про свого сина Артема розказує так.

"Він у мене - найкращий, найрідніший. Він займається карате. Єдиний в Україні володар помаранчевого поясу з кіакушин-карате. Займається танцями, степ-аеробікою, йогою. Ходить до інклюзивної групи у дитячому садку. Знає усі букви і цифри. Він найкращий хлопчик у світі", - розповідає Ірина Ханікова, голова громадської організації "Сонячні діти Херсонщини".

Сашку – 33 роки. На ньому хатня робота, піклування про маленьку племінницю. І це далеко не весь перелік справ Сашка, говорить його мама Любов Хорунжак. Він десять років служить при монастирі святого Володимира Великого, є чемпіоном Європи з боччи, займається плаванням, баскетболом, футболом, лижами, карате і танцями. Й синдром Дауна, каже мама Сашка, цьому не  заважає.   

"Я люблю спорт", - говорить Олександр Хорунжак.

Любов Хорунжак, яка має сина з синдромом Дауна, розповідає:

"Таких дітей можна реабілітувати. Не опускати руки, займатися з ними. Він - прекрасна няня, чудовий кухар. Прибирає все - любить чистоту. Дуже старається. Від цих діток ніколи не почуєш омани. Позитив такий! Він надихає на те, щоб постійно рухатися і не опускати руки".

По завершенні акції учасники зробили спільне фото на пам’ять.

Ольга Ляшенко, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі