Людмила Шумкова розповіла про останні новини щодо звільнення її племінника з Росії

20:29, 15 бер. 2019
 
Людмила Шумкова розповіла про останні новини щодо звільнення її племінника з Росії

Херсонка Людмила Шумкова повернулась з Києва, де брала участь в акції під Адміністрацією Президента "Президенте, підпиши" разом з іншими родичами заручників Кремля. Вона – тітка засудженого в Російській Федерації херсонця Олександра Шумкова. Кореспондетам Суспільного жінка розповіла про результати акції у столиці.

"У нас є громадське об’єднання родичів бранців Кремля. Ми провели акцію біля Адміністрації Президента. Це була мирна акція. 8-го червня торік Президент пообіцяв нам створити координаційну раду при Адміністрації Президента, яка би системно займалась цією категорією політв’язнів. Ми провели акцію із закликом створити цю раду", - говорить Людмила Шумкова, тітка засудженого в РФ Олександра Шумкова.

Людмила Шумкова розповідає й про реакцію на дії рідних бранців Кремля.

"Нас запросили до Адміністрації Президента. З нами провів зустріч заступник голови Адміністрації Президента Валерій Кондратюк. Вони почули нас, а ми почули їх. Будемо вирішувати, в якому форматі створювати цю раду", - каже Людмила Шумкова.

За можливості Людмила їздить до Росії, щоб побачити племінника. Остання така зустріч відбулась 31-го січня цього року під час судового засідання.

"Він бадьоро почував себе, був мужнім. Він готовий до цих випробувань. Його останнє слово буде по поверненні в Україну, якщо повернеться живим. Щоб Україна стала сильною країною, щоб країна стала суб’єктом, а не об’єктом міжнародно-політичних відносин", - говорить Людмила Шумкова.

Нагадаємо, 4-го грудня в Росії в Брянській області засудили херсонця, українського політв’язня Олександра Шумкова. Суд призначив йому покарання – чотири роки колонії загального режиму. Сторона обвинувачення закидала йому участь у діяльності екстремістської організації. Йдеться про Правий Сектор, членом якого Олександр був протягом кількох років. На момент, коли його затримали російські спецслужби у серпні 2017 року, він служив у Збройних силах України. Пізніше стало відомо, що він перебуває у СІЗО в Росії.

Співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд є другом Олександра Шумкова. Ось, що він розказав телефоном кореспондентам Суспільного про свого товариша:

"Знайомий з ним вже десять років. Знаю Сашка, як людину ідейну, жертовну, яка в житті керується принципами ставити власні інтереси нижче за інтереси держави. На таких людях, як Шумков, на їх плечах зберігається державність в кризові моменти. Таких вояків треба захищати, виривати з рук окупантів, привозити в Україну. А далі говорити про все решта".

Аліна Мокляк, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі