Не Instaмама: херсонські мами показали залаштунки життя у декреті

8:04, 23 лют. 2019
 
Не Instaмама: херсонські мами показали залаштунки життя у декреті

У Херсоні проходить соціальний фотопроект "Не Instaмама", покликаний показати життя молодих мам у декреті. Знімальна група Суспільного побувала за його лаштунками на першій фотозйомці.

Фотопроект "Не Instaмама" ініціювали молоді мами для таких, як самі, щоб показати реальні декретні будні. Через гонитву за ідеалами Instagram’у багато дівчат відчувають стрес – говорить ініціаторка проекту Марія Козлова. Щоб його подолати та показати природність того, що відбувається, і був створений проект.

"Фотопроект "Не Instaмама" з’явився нещодавно. Мабуть, коли я сама пішла в декрет, і зрозуміла, наскільки відрізняється картинка, яка презентується у соціальних мережах, ЗМІ. Коли мами доглянуті, і ти дивишся на ці картинки, і розумієш, що ти не встигаєш за ними. В тебе просто не вистачає ресурсів і я зрозуміла, що є і зворотна сторона материнства, яку мами не хочуть показувати. Тому що соромляться осуду суспільства.  Тому що не хочуть показувати якісь свої прорахунки. І виникає ось цей дисонанс між тим, що є, і тим що презентується. І ми хотіли показати, що це нормально, це природно. І те, що відбувається у побуті – це частина материнства, і від цього нікуди не дітися", - каже Марія Козлова, ініціаторка проекту "Не Instaмама". 

Фотографувати дітей можна тільки граючи, - говорить фотографиня проекту Катерина Артеменко. Зйомка постановочна, перед початком обов’язково беремо письмовий дозвіл на зйомку в обох батьків.

"У нас буде готування. На кухні, насправді, діти багато чого вміють виробляти. Досить відвернутися на хвилинку, як борошно, яйця,  все може бути, де завгодно. Якщо навіть секунда – і справу зроблено. Якщо є домашні тварини. Ми дуже сподіваємося, що наша кішка захоче до нас приєднатися. Це може бути справжнім бамом на кухні. Це ми спробуємо сьогодні показати", - говорить Катерина Артеменко, фотографиня.

Перша учасниця проекту – практична психологиня і молода матуся. В кожної жінки – своя історія, - говорить Анастасія Соболь, яка проектом зацікавилася і як мама, і як фахівець.

"У практиці своїй, на роботі, я часто зустрічаю молодих мам, які страждають навіть не від післяродової депресії, а від того, що вони прагнуть бути ідеальними, мамою, яка все встигає, все в неї виходить. Вона весь час гарно виглядає. Але на практиці виходить не завжди так. І через це молоді матусі переймаються, страждають, що з ними щось не так, що вони інші. Чому у всіх виходить, а в неї – ні. І я своїм прикладом хочу показати, адже я теж молода мама, що в реальному житті може бути по-різному. Може бути все ідеально і гарно, а можна десь щось не доробити, і це нормально", - розповідає Анастасія Соболь, учасниця проекту.

На кухні сьогодні печуть млинці. Учаснику проекту Данилу подобається процес приготування тіста. В кадрі те, що зазвичай не показують в Instagram’і, - говорить Анастасія Соболь.

"Даня увійшов в образ. Виконував усі завдання. В принципі, для нього це веселощі і для нас теж", - каже Анастасія Соболь.

Завершити проект планують наприкінці літа. Сьогодні заявки подали 12 учасників.

"Після того, як ми зробимо фотовиставку (це будуть друковані фотографії), ми хочемо зробити благодійний аукціон для підтримки дітей з дитячого будинку або малозабезпечених родин", - резюмує Марія Козлова, ініціаторка проекту "Не Instaмама".

Олена Протопопова, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі