Військовослужбовця з Херсонщини прооперували в Києві

13:37, 22 лют. 2019
 
Військовослужбовця з Херсонщини прооперували в Києві

У столичному інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова врятували життя морському піхотинцю. Віктора Залевського лікували в Маріуполі від пневмонії. Поліпшення не було і він попросив його перевести до іншої лікарні. У Києві Віктору поставили правильний діагноз - розшарування аневризми аорти - і зробили операцію. За словами директора інституту, при такому захворюванні виживають 10 відсотків пацієнтів.

Віктор Залевський пригадує нещодавню операцію на серці, яку зробили в інституті Амосова. Каже, завжди вів здоровий спосіб життя: займався спортом і не вживав алкоголю. 2015-го пішов у військо. В складі 95-тої десантно-штурмової бригади воював в Авдіївці. Згодом, уже як морський піхотинець, у Водяному й Широкиному. Та повернувшись у тил, каже, відчув погіршення здоров’я.

"Я погано ходив і не міг уночі спати. Тобто людина, яка завжди добре почувалася при будь-якому фізичному навантаженні, зараз має низький тиск і, пройшовши 50 метрів, має задишку", - каже Віктор Залевський, військовослужбовець ЗСУ.

Чоловік розповідає: звернувся у польовий госпіталь в Маріуполі. Там йому поставили діагноз - пневмонія - й відправили до військового госпіталю в Дніпрі. Де теж лікували від пневмонії. Результату не було, тож Віктор попросив направити його до іншого лікувального закладу. В Київському військовому госпіталі запідозрили розшарування аневризми аорти. Чому в госпіталі у Дніпрі поставили інший діагноз - пояснює його представник Андрій Байцуренко.

"Відсутнє медичне обладнання. Комп’ютерна томографія з контрастуванням та доцільна ехокардіографія у нас в госпіталях такого рівня відсутня. Ні в Маріуполі, ні в Дніпропетровському госпіталі такої апаратури в нас немає. Тому стабілізація стану - і подальша евакуація до Києва, до головного військово-медичного центру", - говорить Андрій Байцуренко, майор медичної служби.

Звідти Віктора Залевського направили до інституту серцево-судинної хірургії.

"От буває так, що воно розшаровується всередину, а може рватись назовні. І тоді кров потрапляє у нас в плевральну порожнину, в легені. Може розірватись аорта і тоді неможливо нічого зробити. Цьому хворому пощастило що в нього не порвалось воно назовні, що він встиг доїхати", - каже Ірина Осадовська, кардіолог Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова.

Ірина Осадовська додає: розшарування аневризми аорти важко визначити, адже воно може маскуватися під інші недуги. У Віктора - це був кашель.

"Типове розшарування - це коли в людини виникає гострий біль. Пацієнти його описують як кинжальний. Він виникає в грудях, за грудиною, далі він може поширюватись або на щелепу, наверх, або може розповсюджуватись на область черевної порожнини. Характерний саме мігруючий біль", - пояснює Ірина Осадовська.

Василь Лазоришинець, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова:

"Я думаю що йому просто пощастило, що місцеві лікарі направили його до інституту, де встановлено правильний діагноз. В девятій годині цей пацієнт поступив і в 14:30 він вже був в операційній".

Василь Лазоришинець пояснює, що з такими захворюваннями виживають лише 10 відсотків пацієнтів.

"Коли тобі кажуть, що між життям і смертю залишилося дві години... Розумієте, померти не страшно на війні: ти військовий і розумієш, що там ти можеш загинути. Дуже було б прикро померти від того, що тобі лікують легені, а в тебе проблеми із серцем", - каже Віктор Залевський.

Наталя Залевська, дружина Віктора Залевського:

"Тепер у нас день народження не 8-го лютого, а 15-го - коли його витягнули з того світу".

За прогнозами лікарів, відновлення Віктора триватиме від трьох до шести місяців. Чоловік каже, що після лікарні знову повернеться до служби.

Ірина Саєвич, Влада Призова, Олександр Тимінський.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі