«Бути завжди у тонусі та в курсі справ», — Олена Ліщенко про роботу в ранковому шоу на Суспільному

«Бути завжди у тонусі та в курсі справ», — Олена Ліщенко про роботу в ранковому шоу на Суспільному

17 гру. 2020

З 15 липня у телеефірі всіх регіональних телеканалів Суспільного стартувало міжрегіональне ранкове шоу «Ранок на Суспільному». Його мета — згуртувати філії Суспільного довкола викликів і досягнень країни й розповісти локальні історії широкій аудиторії. Технічну взаємодію і координацію проєкту забезпечує команда у Києві, а рубрики, сюжети та включення наживо роблять 46 кореспондентів і відеографів з областей.

До великої ранкової команди приєдналася й спеціальна кореспондентка UA: ХЕРСОН Олена Ліщенко, яка працює на Суспільному з 2017 року. До цього працювала в Херсонській ОДТРК «Скіфія» кореспонденткою у ранковій програмі, а ще раніше — робила програми у галузевій редакції. 

Олено, що для вас — бути кореспонденткою на Суспільному?

— Для мене — бути завжди у тонусі та в курсі справ. Усе дуже швидко змінюється. Увечері або зранку я планую свій день. Але це нічого не означає. Вже на роботі мені можуть повідомити, що терміново треба готувати «включення» або сюжет. Потрібно зразу все змінювати, щось скасовувати, домовлятися зі спікерами. 

Читайте також: «Ранок на Суспільному» протягом «Тижня переможців» розповідає про дітей, які побороли рак

Яке завдання було у вас перед початком роботи в міжрегіональному шоу  «Ранок на Суспільному»?

— Я стала кореспонденткою на міжрегіональному шоу не від самого початку. Мені «у спадщину» дісталася рубрика «Домашні рецепти краси», у ній експерти розповідають і демонструють процедури, які легко можна повторити вдома. Згодом запропонували рубрику «Історія предметів» — цікава історія звичних речей, їхня еволюція. Я погодилась, бо ця тема мені до душі. 

З ким працюєте у  команді? 

— Працюю з відеографом Олександром Шепелем. Він і знімає, і монтує сюжети. Не лише це, бо працюємо командою. Я завжди раджуся з ним щодо тем для зйомок, він критикує мої тексти й іноді сам обирає, що брати в синхроні. 

 

Які проєкти (рубрики) команда у регіоні робила для спільного Ранку за цей час: якої тематики, чим вони цікаві, чому їх варто дивитися? 

— Зараз ми продовжуємо рубрики «Домашні рецепти краси» та «Історію предметів» і сюжети з циклу Life story (це роблять усі регіональні команди) — історії людей з цікавими захопленнями, історії трансформацій, подолань. Також робимо «Майстра на всі руки» — практичні поради експерта з мілкого ремонту квартири, будинку, речей, які можна зробити без спеціальної підготовки. Разом з відеографом Олександром Шепелем намагаємося зробити кожен сюжет цікавим, яскравим, щоб він запам’ятався. 

Які проєкти (рубрики) ваші улюблені? Які ще тривають, а які вже завершилися? 

— Улюблена рубрика — «Історія предметів». Тому що знаходити щось цікаве у буденних речах — захопливе заняття. Всі чотири рубрики — в роботі. Завершився проєкт «Мандруй із Суспільним», у якому кожен регіон розповідав про цікаві туристичні місця. З цим проєктом заново відкривала для себе свій рідний край. 

Чи впливає карантин сьогодні на роботу кореспондента? Як доводиться працювати у непростий час, пов’язаний з карантинними обмеженнями?

— Карантин справді вплинув на роботу. Іноді важко знайти героя, який би погодився прийняти у себе знімальну групу. Знімаємо небагато подієвих сюжетів, тож здебільшого доводиться вести тривалі перемовини. 

Чим захоплюєтесь і чи пов’язані ваші хобі й захоплення з теперішніми проєктами?

— Робота забирає майже весь час, тому на захоплення його не вистачає. Взагалі люблю подорожувати, кожне відрядження навіть по області для мене — вже пригода. 

Які робочі плани на майбутнє? 

— Планів на нові рубрики немає, але є можливість долучитися до створення сюжетів у рубриках, які виготовляють мої колеги з інших регіонів. Уже зробили кілька сюжетів до рубрик «Історія в будівлях», «Музеї» та «Соціальні проєкти».