Суспільне розповідає про відновлення й відбудову прифронтових регіонів у циклі документальних історій «ТутРемБуд»

Суспільне розповідає про відновлення й відбудову прифронтових регіонів у циклі документальних історій «ТутРемБуд»

28 тра. 2024

На платформах Суспільного стартував цикл мультимедійних документальних історій «ТутРемБуд» — про відновлення й відбудову українських міст і містечок, житлових кварталів та інфраструктури, культурних пам’яток та спортивних закладів. Це матеріали з десяти фронтових регіонів України уздовж російсько-українського кордону — від Чернігова на північному сході до Одеси на південному заході. 

Репортажі можна переглядати на ютубі, сайті Суспільне Новини й інших диджитал-платформах трьох хабів Суспільного: південного (Суспільне Одеса, Суспільне Миколаїв, Суспільне Херсон), східного (Суспільне Харків, Суспільне Запоріжжя, Суспільне Дніпро та Суспільне Донбас) та північно-східного (Суспільне Чернігів, Суспільне Суми, Суспільне Полтава); у випусках новин на місцевих каналах Суспільного та на Українському Радіо. 

Документальні історії проєкту розповідають: 

  • про мешканців багатоповерхівок, які відновлюють пошкоджене влучанням російських ракет житло; 
  • про знищену і створену наново інфраструктуру — електромережі й водогони, транспортне сполучення, лікарні та музеї;
  • про забруднені вибухівкою фермерські поля, які аграрії розміновують власноруч, щоби знов орати землю і сіяти хліб;
  • про розбиті обстрілами виробничі приміщення, які власники відбудовують, щоби наново запустити підприємство; 
  • про насадження нових лісів — замість випалених російськими обстрілами. 

Всі ці історії — про людей, які втратили дім, близьких, роботу, отримали тяжкі травми, але не здаються. 

«Команди хочуть показати не просто масштаб руйнацій, яких завдала росія українським містечкам та мегаполісам, але зусилля, яких щодня докладають люди для відновлення знищеного. Ми не просто перелічуємо, "інвентаризуємо" втрачене, ми показуємо, як відновлюється життя на руїнах — там, де це можливо. Це реалістичний і водночас об’ємний, стереоскопічний погляд», — сказала Ганна Силаєва, головна редакторка проєкту. 

«Важливо те, що журналісти не лише досліджують і створюють історії, які ілюструють процеси відновлення та реконструкції. Так ми показуємо співпрацю і солідарність людей у процесах відбудови, а також вкотре говоримо і нагадуємо про злочини російської армії проти цивільного населення», — сказала Євгенія Гайфер, менеджерка проєкту. 

Загалом у проєкті вийде 30 матеріалів. Перші три вже можна переглянути у списку відтворення на ютубі

  • команда Суспільне Чернігів розповідає про те, як створюють майбутній ветеранський простір «Серцевір». Ветерани війни на протезах ламають стіни та носять цеглу, розбирають стару підлогу і розчищають проходи між кімнатами. Тут планують відкрити спортивну залу, соціальне кафе, коворкінг і кабінети психологічної допомоги та реабілітації. 

  • Житлові комплекси «Тірас» і «Люксембург» в Одесі зазнали руйнувань після ракетних атак росіян. Відновлення і відбудова «Тірасу» тривала вісім місяців, нині мешканці будинку повернулися у свої квартири. Відновлення «Люксембургу» через п’ять місяців після удару так і не почалося. Зруйновану секцію укріпили металевими каркасами, щоби будинок не обвалився. Суспільне Одеса зібрала історії жителів цих будинків. 

  • У Харківській області сертифікат на проведення саперних робіт отримала команда аграріїв, що вивчилися на демінерів. 20 працівників аграрного підприємства пройшли спецкурси з гуманітарного розмінування. Поля, які раніше орали та засівали, тепер проходять пішки з металошукачами. Як це відбувається — у матеріалі від Суспільне Харків. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.