«Після перемоги різниця в поглядах буде стиратися між регіонами України», — інтерв’ю «Межі» з Андрієм Любкою

«Після перемоги різниця в поглядах буде стиратися між регіонами України», — інтерв’ю «Межі» з Андрієм Любкою

10 бер. 2023

10 березня о 20:45 у проєкті «Суспільне. Спротив» та 12 березня о 16:30 дивіться на місцевих каналах Суспільного, зокрема Суспільне Херсон, нове інтерв’ю «Межі» з українським письменником і волонтером Андрієм Любкою

Як Закарпаття проходить іспит на тил, що змінилося з початком повномасштабного вторгнення в прикордонному регіоні та як серед національних меншин Закарпаття формується політична нація українців — про це й не тільки Андрій Любка поговорить з ведучою програми «Межі» Ларисою Волошиною. Інтерв’ю буде доступне для перегляду онлайн на ютуб-каналі Першого.

Читайте також: «Викрадення українських дітей — спроба росії знищити наше майбутнє», — інтерв’ю «Межі» з Азадом Сафаровим

Повномасштабне вторгнення кардинально змінило письменника: весь свій час він присвячує постачанню автівок для фронту. Він навіть отримав почесну нагрудну відзнаку «За сприяння війську» від головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Андрій Любка розповів, як кардинально змінився його рідний регіон та люди там із початком великої війни.

«Це війна за нашу землю безвідносно до того, чи вона проходить тут, чи за тисячу кілометрів, — треба воювати. Зараз практично кожна сім’я має когось, хто воює на фронті: це чи чоловік, чи син, чи брат, чи кум, чи друг. Тобто кожна сім’я, в той чи інший спосіб, дотична до війни, і кожна сім’я, читаючи новини та зведення про бойові дії, має в думках обличчя конкретної людини», — розповів Андрій Любка.

Письменник поділився з ведучою: зараз він може пишатися тим, що він закарпатець. 

«Мені здається, починаючи з перших днів, люди — навіть ті, кого я в попередні хвилини критикував! — зовсім несподівано проявили свої найкращі якості. Тому цей іспит на життя в тилу Закарпаття проходить гідно. Після перемоги різниця в поглядах, у баченні майбутнього, буде стиратися між регіонами України, зокрема і на Закарпатті», — переконаний Андрій Любка.

Читайте також: «Боротьба України з росією — це боротьба двох цивілізацій», — інтерв’ю «Межі» з істориком Ярославом Грицаком

Український письменник вважає, що основним підсумком цієї війни є те, що вона відкрила українцям з різних регіонів потребу у державницькому мисленні. На його думку, прийняття українськості як атрибута політичної нації — це процес, який і зараз триває серед національних меншин. 

«Йдеться не про етнічність чи національність, але про приналежність до українського народу в цьому політичному громадянському сенсі. Це має бути укріплення інститутів держави та мислення не на сьогодні-завтра, й покладання на людей, які обіцяють манну небесну, або розв’язання складних проблем легкими шляхами, а мислення про розбудову і про проєкт України, яку ми всі спільно будуємо», —  вважає Андрій Любка.

Проєкт «Межі» покликаний розповісти про силу та єдність українського народу. Спікери програми — українці, різні за національним походженням, культурою та місцем проживання — доводять на власному прикладі, що лише прийняття різності може забезпечити перемогу України над росією. Це лідери думок, журналісти, історики, дослідники, активісти, правозахисники та культурні дієвці. Щоп’ятниці скорочену версію програми «Межі» можна подивитися о 20:45 у всеукраїнському проєкті-марафоні «Суспільне. Спротив». Онлайн переглядайте інтерв’ю проєкту — на ютуб-каналі Першого. Щонеділі о 16:30 на місцевих каналах Суспільного. Онлайн-трансляція — на сайтах філій.

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

На Херсонщині 一  це телеканал Суспільне Херсон, Українське Радіо Херсон та цифрові платформи: