Фільм UA: КУЛЬТУРА «Херсонщина на вулкані» потрапив до програми Міжнародного кінофестивалю в Німеччині

Фільм UA: КУЛЬТУРА «Херсонщина на вулкані» потрапив до програми Міжнародного кінофестивалю в Німеччині

6 сер. 2021

Короткометражний документальний фільм суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА «Херсонщина на вулкані» увійшов до конкурсної програми 18-го Міжнародного кінофестивалю документальних фільмів «PROVINZIALE» в Еберсвальде, Німеччина, який відбудеться 9-16 жовтня. Головна концепція фестивалю — показати взаємний вплив певної території та людей, які на ній проживають і постійно змінюють її. 

Читайте також: Історія однієї залежності: прем’єра фільму «Гарний хлопчик» на UA: КУЛЬТУРА

Режисерами фільму стали Владислав Васильченко та Роман Бондарчук. Продюсер — Лук’ян Галкін, український кінознавець, кінокритик та виконавчий продюсер UA: КУЛЬТУРА

«Тішуся, що наш проєкт, вироблений у співпраці з Романом Бондарчуком, побачить європейський глядач, оскільки цей фільм — приклад плідної синергії кінематографа й телебачення. Тема країни, що живе і розвивається за власними законами, поза наративами офіційних гасел, досі є драматично актуальною, тому відбір стрічки у програму Provinziale для мене є маркером чітко прокомунікованого меседжу — і, звісно, приводом для неабиякої гордості за стрічку та всю команду, що її створила», — розповів виконавчий продюсер UA: КУЛЬТУРА Лук’ян Галкін.

За словами режисера стрічки Владислава Васильченка, європейці мають нагоду побачити частинку справжньої України.

«Ми робили фільм, який оповідає про специфічний світ Херсонщини іншим регіонам України й навіть не уявляли, що його побачить європейський глядач. Цікаво буде подивитися на реакцію. За допомогою героїв, їхніх середовищ, проблем і радощів ми зібрали у фільмі зменшену модель справжньої Херсонщини, яка своєю чергою, стала частинкою образу справжньої України», — каже співрежисер фільму Владислав Васильченко

Герої фільму — мешканці містечка Берислав на Херсонщині, які стали прототипами героїв ігрового фільму «Вулкан» Романа Бондарчука. Саундтреком «Херсонщини на вулкані» стала музика українського гурту DakhaBrakha.

Як зазначається в анотації, «Захід України не знає, чим живе Схід, Північ не думає про Південь, а права рука не відає, що творить ліва. Та всі об‘єднані відчуттям життя на вулкані, що пробудився. “Херсонщина на вулкані” — портрет кількох мешканців віддаленого регіону країни. Вони співають у сільському хорі, борються з рейдерами й проєктують собі труну — словом, живуть собі нормальним українським життям». 

 

Нагадаємо, що виробництво документального кіно — пріоритет для UA: КУЛЬТУРА.