Лютий/Февраль: у Херсоні завершився театральний фестиваль

10:19, 10 лют. 2019
 
Лютий/Февраль: у Херсоні завершився театральний фестиваль

В офісі благодійної організації "Інша" відбулося закриття 11-го локального театрального фестивалю "Лютий/Февраль". В останній день фестивалю читали п’єси молодих херсонських драматургів.

"Що таке читка? Читка – це коли береться текст п’єси, трохи репетицій. Актори зазвичай аматори. У нас уже аматори з досвідом.  найважливіша задача – донести текст автора. Мінімум мізансцен, відсутність  сценічних костюмів. Зазвичай після читки відбувається обговорення самого матеріалу", - розповіла членкиня благодійної організації «Інша» Наталя Голуб.

В останні й день фестивалю "Лютий.Февраль" читали п’єсу "В их доме" Ігоря Носовського.

"Кожен раз, кожна читка це завжди дуже хвилююче. Тому що ти не знаєш, як сприймуть люди  З іншого боку це завжди дуже приємно. Хочеться в кінці послухати думки, прислухатися до критики, зробити висновки. Чому я обрав цю п’єсу. Скоріше через тематику. Така антіутопія про боротьбу людей проти влади. Мені в першу чергу хотілося розповісти цікаву історію. Хто помітить мої меседжи у тексті, вони зрозуміють", - каже автор п’єси "В их доме" Ігор Носовський.

Серед акторів  - ті, хто вперше взяв участь у читці та ті, для кого це  не перший досвід.

"Це для мене перший досвід. Я ніколи не брав участі в читанні п’єс, хоча я сам їх писав, читав свої. Але в такому форматі, коли є декілька акторів і вони читають по ролях. Це для мене такий перший досвід. А чому прийшов? Тому що власне сам хочу написати подібну п’єсу  і хочу зануритись у цей процес подивитися його з середини", - сказав Костянтин Капошилін, який бере участь у читці п’єс. 

"Я дуже поважаю і люблю авторів нової драми і рахую що своїми читками ми рухаємо театр вперед. Наш глядач не дуже звик до такого формату. І дуже важливо, щоб п’єси драматургів звучали в читках, тому що кожна читка – це крок на сцену. для драматурга дуже важливо, щоб його ставили. Хочемо, щоб сучасна драматургія була на нашій сучасній сцені", - додала Олена Іванова.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі