В Україні вступив у силу закон, що запобігає домашньому насильству

16:13, 11 січ. 2019
 
В Україні вступив у силу закон, що запобігає домашньому насильству

Від сьогодні в Україні вступив у силу закон "Про запобігання та протидію домашньому насильству", в якому передбачене максимальне покарання за такі злочини – позбавлення волі строком до двох років. Більше про новий закон нам розповів Андрій Хурса, заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Херсонської області.

"З сьогоднішнього дня у нас набуває чинності зміни до Кримінального кодексу, додали дві нові статті – це домашнє насильство. Стаття 126: якщо особа протягом року вчинить домашнє насильство і судом буде розглянуто, її притягнуть до адміністративної відповідальності", - пояснює Андрій Хурса, заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Херсонської області.

Домашнє насильство, - це умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває або перебував у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Покарання за вчинення домашнього насильства:

Згідно зі статтею 126 Кримінального кодексу України домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, арештом строком до шести місяців або ж обмеженням свободи до п’яти років чи позбавленням волі терміном до двох років.

Відповідно до статті 390 Кримінального кодексу України невиконання обмежувальних заходів , обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі терміном до двох років.

2018-го року за вчинення домашнього насильства до адміністративної відповідальності притягнуто майже 4 тисячів жителів Херсонської області. На профілактичному обліку перебуває 2 860 домашніх тиранів, з них 7 відсотків - жінки.

Зазначимо, що зараз у Херсоні немає кризового центру для постраждалих від домашнього насилля. Городяни проводять різні акції, щоб нагадати депутатам про необхідність створення такого центру. Одну з останніх провели у приміщенні міської ради 30 листопада минулого року.

30 листопада. За годину до початку сесії Херсонської міської ради представники коаліції "Херсон без насильства" провели акцію "Насильству немає виправдання". Організатори пояснили декорації: взуття демонструє, що немає людини – немає проблеми, заплямовані обличчя – спаплюжене життя.

"Зараз до нас звертаються, але не дуже активно. Вони ще не всі знають про свої права і можливості отримати захист за рахунок держави, адвокатами або працівниками нашої служби", - розповідає Марина Єлисєєва, директорка регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Процес створення центру для постраждалих від насилля в родині рухається дуже повільно, говорить Марина Усманова. І поки надається тільки юридична допомога.

"В організації є такі юристи, які безкоштовно готові допомогти юридично. Шукаємо психолога, який готовий надати безкоштовні сеанси. Але допомогти, щоб жінку забрати і влаштувати, особливо жінку з дітьми, таких можливостей в організації немає", - говорить Марина Усманова, членкиня організації "Інша".

На брифінгу, що відбувся 5 грудня минулого року в Херсонській міській раді, розказали, що підібрано приміщення для Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства.  

"Цей комплекс зможе одчасно розмістити 34 людини. Сумма, яка потрібна на ремонтні роботи – це більше ніж 4,5 мільйони гривень", - каже Антон Єфанов, директор Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Михайло Линецький, виконуючий обов’язків заступника Херсонського міського голови:

"Проведено дві поїздки до Румунії та Угорщини з метою ознайомлення з досвідом організації роботи, підписано Меморандум про співпрацю з Фондом народонаселення ООН в Україні. Сама реалізація проекту передбачає створення не тільки кризового центру для постраждалих від домашнього насильства, а й створення притулку для цілодобового перебування осіб, які в силу обставин не можуть знаходитися вдома".

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fskifijantku%2Fvideos%2F755034404871522%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="409" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>