Херсонці висловили своє обурення новими тарифами на електроенергію

18:15, 10 січ. 2019
 
Херсонці висловили своє обурення новими тарифами на електроенергію

Акцію протесту проти подорожчання електроенергії для комунальних споживачів на освітлення, ліфти, для підкачки води та інші потреби ОСББ провели на Площі Свободи у Херсоні 10 січня о 10-й годині. Мітинг зібрали представники громадської організації "Міст єднання", що займається вирішенням питань ОСББ.

"Ми проти грабіжницьких цін обленерго" - саме з таким гаслом вийшли на акцію протеста представники ОСББ Херсона.

Тетяна Якименко, голова громадської організації "Міст єднання", пояснює людям, які прийшли на мітинг, свою позицію.

На початку січня, за словами керівника одного з ОСББ, їм почали приходити рахунки з вимогою передоплати від ТОВ "Херсонська обласна енергетична компанія" за тарифами, що суперечать постанові НКРЕ №312. Ціну для комунальних споживачів перерахували як для промислових підприємств, з 1,68 збільшили до 2,90 копійок за один кіловат.

"До сьогодні діє постанова НКРЕ, в якій йдеться, що всі місця загального користування оплачуються за тарифом населення. Незважаючи на це, забула, як називається ця зовсім нова організація, прийшли і видали практично всім ОСББ рахунки зі 100-відсотковою передоплатою за споживання минулого місяця за тарифом промислових підприємств. Тобто це порушення постанови НКРЕ, це порушення законодавства", - говорить Анжела Тарасенко, керуюча ОСББ "Лавреньова, 21".

Наталя Мелешко, голова правління ОСББ "Райдуга Центр":

"І якщо зараз буде цей тариф 2,90 - це все. Ми не витримаємо, ми не зможемо, наше ОСББ. Це все, ви розумієте?"

Володимир Воєвода, голова правління ОСББ "Степана Разіна, 75":

"Якщо ми платили за будинок в кінці місяця навіть передоплату, завжди виконували умови. Це було 3 500 до 4 000 гривень. На даний момент рахунок принесли на 6 800.В два рази більше. Та ще й передоплата. У нас минулого року було до 80 відсотків субсидіантів. Це значить, що люди отримували субсидії. Половина людей у нас малозабезпечені. І що з них ще взяти? Краще розпустити ОСББ. Я не знаю, що хочуть довести наші монополісти тим, що вони просто так нас грабують".

Наталя Грабко, голова правління ОСББ "Кулика, 29":

"До ОСББ прирівняли садові товариства, які також платять за загальним лічильником".

Спілкувався з учасниками акції директор обласного Департаменту ЖКГ Сергій Тригуб.

"Рішення Нацкомісії, НКРЕ. Діяв один тариф - 1гривня 40 копійок. Зараз цю примітку прибрали з рішення. І фактично прирівнюють тариф для мешканців ОСББ до промислових. Таким чином, якщо мешканці будуть самі вносити квартплату за електроенергію по одному тарифу, то ОСББ повинно взагалі платити по іншому тарифу, як для промислових підприємств. В принципі, ми вважаємо, що це зовсім не правильно. В тому числі і ОСББ, і садові товариства, які відносять до цієї категорії. Ми з цього приводу підготували звернення від голови ОДА на Кабмін та на НКРЕ, щоб це питання було розглянуто", - каже Сергій Тригуб, директор департаменту ЖКГ та паливно-енергетичного комплексу облдержадміністрації.

Перед початком акції протесту її учасники зареєструвалися. Їх було близько 150 осіб. Це - голови ОСББ, мешканці багатоповерхових будинків. Вони написали заяви на ім’я директорки ТОВ "Херсонська енергетична компанія" Світлани Макаренко. 

Після того, як поліцейські поїхали, двері установи відчинилися і директорка Світлана Макаренко запросила людей, прийняла заяви, на камеру коментувати ситуацію відмовилася.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі.