Херсонський Личаків: у середмісті прибирають старовинний цвинтар (ВІДЕО)

16:11, 29 лис. 2019
 
Херсонський Личаків: у середмісті прибирають старовинний цвинтар (ВІДЕО)

У Херсоні 29-го листопада з 8-ї до 16-ї прибирали кладовища. Зараз вони перебувають на балансі комунального підприємства "Ритуальна служба міста". Кореспонденти Суспільного побували на Херсонському меморіальному кладовищі.

Головна бухгалтерка КП "Ритуальна служба міста Херсона" Ліана Мазур говорить, що на цій роботі задіяно 29 людей:

"На сьогодні погодні умови дозволяють, тому ведуться роботи на Меморіальному кладовищі – і покіс, і зараз прибирання, вивезення сміття на сміттєзвалище. Також ведуться роботи і на кладовищі Геологів, також покіс проводиться. На грудень, на жаль, вже грошей на оплату праці немає, тому будемо, скільки можемо. В нас усього там дев’ять людей наших основних співробітників. Будемо якось своїми силами поки що".

Депутати ухвалили рішення передати комунальному підприємству "Ритуальна служба міста Херсона" у постійне користування земельні ділянки під кладовищами у червні цього року, на 21-ій сесії міської ради, розповідає Олексій Войтенко

"Передбачено цього року  940 тисяч гривень на утримання цих кладовищ. Це неповна сума. Сподіваємось, що наступного року депутати погодяться з тим, що треба спрямувати більше грошей на утримання кладовищ". 

Олексій Паталах почав досліджувати історію херсонських цвинтарів 1988-го року. Говорить, що на цьому найдавніше поховання датується 1781-м роком:

"Фактично це кладовище може стати херсонським Личаковом при правильному підході до справ. Тут можна побачити поховання і українські, і російські, і польські, і грецькі, і німецькі, і англійські, і французькі. Тобто, фактично вся етнічна палітра нашого краю. Потім – тих, хто були причетні до заснування нашого Херсона. Зокрема, ось ви тут поруч бачите поховання Іоганна Германа. Це інженер-полковник, підпис якого стоїть на першому плані Херсона поруч з підписом Івана Ібрагімовича Ганнібала. Взагалі ця ділянка була доволі цікавою. Десь до 80-х років ХХ століття тут зберігалося кілька пам’ятників десь кінець XVIII – перша чверть ХІХ століть. Але їх знищили, судячи з усього, скарбошукачі. От ви бачите залишки цих пам’ятників ось тут. Перед нами дуже цікава пам’ятка грецької культури – хрест 1804-го року під яким похований такий собі Матвій Анастасісєвич Зворов. Отже, це один із перших мешканців нашого міста. Як відомо, Херсон має грецьке ім’я і навіть центр тривалий час називався Грецьким форштадтом або Грецьким передмістям. Чим цікавий цей хрест? Його орнаментика. По-перше, виконаний він з мармуру – це раз. По-друге, орнаментика його нагадує дещо орнаментику на саркофазі Ярослава Мудрого. Тобто, візантійські мистецькі традиції тоді ще зберігалися".

Анна Тонг, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі