"Обереги батьківського дому": у Херсоні розказали про українські традиції (ВІДЕО)

11:51, 28 лис. 2019
 

"Обереги батьківського дому" - пізнавально-ігровий проєкт, який для херсонських школярів влаштували в обласному центрі народної творчості. Більше про українські обереги дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Ця програма розроблена спеціально для дітей молодшого шкільного віку, - говорить провідний методист центру народної творчості Олексій Абзелімов, для того, щоб ближче познайомити їх з осіннім циклом українських традицій. Розповідь про обереги поєднують з іграми:

"Ми проводимо такі пізнавально-розважальні програми не перший раз і діти після цього задоволені не тільки, що вони набралися позитивної енергії, але й вони запам’ятовують, що є наші обереги, наші українські символи, а також я вважаю, що саме такі програми повинні бути для дітей такого віку. Бо їм не потрібні якісь лекції, якісь довгі уроки, а в ігровій формі їм дуже це цікаво. Тому ми вирішили робити саме такі програми, щоб привчати дітей до нашого українського рідного".

Учні 24-ї школи Херсона у рамках програми вчилися розмальовувати дерев’яні ложки. Колись такими ложками їли домашні страви, - говорить учасниця майстер-класу Ярослава Попкова. Зараз це сувенір та спробувати кашу такою ложкою буде цікаво:

"У мене в руках зараз ложка, я її робила своїми руками, я її малювала фарбами, червоною, чорною білою, я її подарую матусі. Кожен колір має своє значення. Червоний - любов, зелений - щастя, жовтий – радість".

Камілла Богданова, учасниця майстер-класу:

"В Україні є такі обереги – вишиванка, рушник, тарілка та ложка. Ложкою користувалися найчастіше, тому що вона давала силу. Я цю ложку подарую моїй матусі, щоб вона завжди, коли іде дощ, дивилася та радувалася".

Віола Овчарова, учасниця майстер-класу:

"Мені трохи було важко малювати цю ложку, тому що був товстий пензлик. Цю ложку я подарую моєму татусеві, щоб він був сильним".

Практичні навички декоративного розпису поєднували з вивченням української символіки, - говорить методистка обласного центру народної творчості Єлизавета Гусак:

"Кожна дитина намагалася не виходити за контури. У когось не виходило, у когось виходило. Але кожен перейнявся цим та добре зробив свою власну квітку".

Проєкт "Обереги батьківського дому" триватиме до 2-го грудня.

Олена Протопопова, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі