Двоє херсонців з інвалідністю живуть у підсобному приміщенні - нема інших варіантів (ВІДЕО)

16:59, 26 лис. 2019
 
Двоє херсонців з інвалідністю живуть у підсобному приміщенні - нема інших варіантів (ВІДЕО)

Без води, туалету і тепла - в таких умовах у гуртожитку на вулиці Михайлівській, 79, у Херсоні живуть двоє людей з інвалідністю. Кімнату, яка раніше була підсобним приміщенням, хлопцям тимчасово надали в міському управлінні обліку, розподілу та приватизації житла - поки не підшукають іншого варіанту.

Раніше Павло Багдулін і Михайло Гаврилюк не були знайомі. Хлопці розказують, що майже одночасно звернулися до управління обліку і розподілу житла Херсонської міської ради. Їм запропонували одну кімнату на двох. Павло говорить, що погодився, бо іншого виходу не має:

"Це перший поверх і він не вважається житловим приміщенням. Це технічне приміщення. Тут, взагалі жодних умов немає. Мені дали адресу. Я зателефонував комендантші й ми зустрілися. Вона відкрила двері й показала кімнату. Сказала: "Дивись". Подобається, не подобається, але це краще, ніж жити на вокзалі. Добре, я погодився. Ось так і живу. У мене іншого виходу немає".

Павло Багдулін народився в Херсоні та деякий час жив і навчався у Львові. Восени, по закінченні навчання, повернувся на батьківщину. Зо два тижні ночував на вокзалі. Його теперішній сусід Михайло Гаврилюк - вихованець Олешківського інтернату. Розказує, що коли працював у цирку, то грошей вистачало, щоб знімати кімнату. Зараз цирк закрили і на одну пенсію не реально орендувати житло:

"Приблизно ліжко десь тут буде. Це ми приберемо. Проблема у тому, що у нас два візка і в такій маленькій кімнаті важко роз′їхатися". 

Навести лад у кімнаті, каже Михайло, зможуть - та чи надовго?

"Це тимчасова кімната. Розумієте, я зараз буду витрачати гроші на ремонт. Піде велика сума на ремонт. Можна зробити ванну кімнату, туалет. А згодом мені скажуть: "Міша, йди звідси". 

Проблем багато, говорить Павло Багдулін і показує санвузол:

"Ви самі бачите, які тут умови. Я ще зможу на одній нозі туди доскакати. Михайло туди не зможе заїхати. Для здорової людини ці умови не придатні, а для інваліда – це жах!"

Інших кімнат немає, говорить начальниця управління обліку, розподілу та приватизації житла Яна Дика. Попереджали хлопців, що кімната потребує ремонту, продовжує начальниця. Перш, ніж заселятися, попросили поїхати і подивитися на кімнату:

"На сьогодні вільних житлових приміщень немає. Але ми їм сказали: "Як тільки з’явиться житлове приміщення, яке задовольнить їх потреби, і, особливо, якщо воно буде на першому поверсі, - воно їм буде обов’язково запропоновано".

Зараз хлопців взяли на квартирний облік. Михайло Гаврилюк у загальній черзі 2 649-й, у пільговій, як інвалід з дитинства І групи - 885-й. Павло Багдулін - 2 681-й у загальному списку, 905-й - у пільговому.

Ольга Ляшенко, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі