У Херсоні на один день діти стали керівниками бібліотеки (ВІДЕО)

12:43, 21 лис. 2019
 
У Херсоні на один день діти стали керівниками бібліотеки (ВІДЕО)

20-те листопада - Всесвітній день дитини. А цьогоріч ще і 30-ліття Конвенції ООН про права дитини. Як пройшов цей день у Херсоні, знають кореспонденти Суспільного.

У Центральній міській бібліотеці для дітей новий директор. Це десятикласниця Аліна Грищенко. Її однокласники з 15-ї школи обіймають інші посади замість працівників книгозбірні. В рамках всесвітньої акції «Дитяча сесія» херсонські школярі тимчасово замінили керівників у державних установах, розказує Аліна Грищенко:

"Ми маємо вирішити багато важливих питань. Взагалі, зрозуміти рутину працівників бібліотеки. І кожен, хто посідає якусь посаду, повинен вирішувати свої питання як доросла людина. Сьогодні я посідаю посаду директора бібліотеки. І в нас на всіх є одне дуже велике питання – вирішити, як провести тиждень захисту прав дитини".

Методистка центральної міської бібліотеки для дітей Лариса Лібіга говорить, що участь в заході – можливість школярам відчути себе дорослими та отримати навики, які можуть знадобитися у майбутньому:

"Що стосується бібліотеки, то цього разу ми їм хочемо запропонувати взяти участь у підготовці акції до тижня права. Це робота, якою постійно займаються бібліотеки нашого міста. Правова освіта, правова популяризація знань - це те, що завжди є головним напрямком нашої роботи. У нас є багато інформаційного матеріалу, але цього разу ми запропонували нашим дублерам подивитися на це з точки зору дитини. І зробити так, як було б цікаво їм".

Посади на один день учасники заходу обирали за власним бажанням. Чому зробили такий вибір, діти розповідають нам.

"Я обіймаю посаду головного координатора. Моя посада передбачає пошук людей для співпраці та освітлення бібліотеки", - говорить учасниця заходу «Дитяча сесія» Вікторія Лебідь.

Дар’я Соколовська, учасниця заходу «Дитяча сесія»:

"Я сьогодні завідувачка інтернет-центром. Я повинна популяризувати бібліотеку в соціальних мережах, її оздоблювати, а також допомагати дітям пізнавати інтернет та все, що пов’язано з комп’ютерами".

Вікторія Смолієнко, учасниця заходу «Дитяча сесія»:

"Я обіймаю посаду головної методистки. Моє завдання – розробка іміджевих заходів для бібліотеки. Я обрала посаду головної методистки, тому що це дуже цікава робота і я дуже часто буваю в бібліотеці. Розробка і заходи мені дуже цікаві".

Денис Спиридонов, учасник заходу «Дитяча сесія»:

"Я завідувач сектору обслуговування. Я обрав для себе таку роботу, тому що я вважаю, що стану більш відповідальним завдяки цій професії, тому що в мої обов’язки входить розробка плану бібліотеки на майбутнє та розробка важливих питань".

Десятикласник Ярослав Павлов говорить, що йому подобаються творчі професії. Він спробував себе у якості завідувача масових заходів та відкрив виставку картин:

"Я розповідатиму про виставку, яка сьогодні відбудеться у дитячій бібліотеці. Ця виставка присвячена внутрішнім сприйняттям дитини і тому, якою вона бачить себе або бачить якісь відомі казки. Ось тут можна побачити картини".    

Хоча по закінченні заходу школярі складуть свої повноваження, ідеї, які вони розробили протягом дня, будуть реалізовані під час підготовки тижня права у бібліотеці, говорить методистка Лариса Лібіга.

Нагадаємо, Конвенція ООН про права дитини – це міжнародний правовий документ, який визначає права дітей в державах-учасницях ООН. Конвенція набула чинності в Україні 27-го вересня 1991-го року і з цього часу є частиною національного законодавства.

Олена Протопопова, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі