Херсонщина забезпечена грошима на відшкодування інсуліну на 80 відсотків, - Сергій Устименко (ВІДЕО)

18:19, 14 лис. 2019
 
Херсонщина забезпечена грошима на відшкодування інсуліну на 80 відсотків, - Сергій Устименко (ВІДЕО)

На сьогодні Херсонська область забезпечена грошами на відшкодування препаратів інсулінотерапії на 80 відсотків. Необхідно ще більше чотирьох з половиною мільйонів гривень до кінця року. Про це кореспондентам Суспільного розказав директор комунального закладу "Обласна база спеціального медичного постачання Херсонської обласної ради" Сергій Устименко:

"На 2019-й рік у нас потреба склала 39 мільйонів гривень по всій області. Департаментом охорони здоров’я була надана заявка до міністерства охорони здоров’я, але на 2019-й рік нам було виділено 20 мільйонів 248 тисяч 88 гривень. Додатково з обласного бюджету в травні 2019-го виділено ще п’ять мільйонів гривень для відшкодування препаратів інсулінотерапії. У вересні з обласного бюджету виділено ще 1 мільйон 652 тисячі 100 гривень. З міського бюджету у вересні нам було виділено 1 мільйон 200 тисяч для забезпечення інсулінотерапією хворих саме міста Херсона. А також у жовтні - 1 мільйон 200 тисяч".

У кожному райцентрі є аптека, а у Херсоні - 25 закладів, де можна дістати інсулін, каже Сергій Устименко:

"У чому унікальність нашої області? Незалежно від того, де проживає людина, - вона не прив’язана до своєї аптеки. Наприклад, в Генічеську немає цього препарату - вона може спокійно приїхати і придбати в Херсоні. Такого по Україні ніде немає. Скрізь прив’язані до місця приживання. Тобто, у нас всі кошти ідуть через базу спеціального медичного постачання".

Читайте також: "Дієта на все життя": херсонка розповіла про життя із діабетом

Алла Довгань, завідувачка ендокринологічного відділення Херсонської обласної лікарні:

"Загалом у нас в Херсонській області 32 тисячі пацієнтів, хворих на цукровий діабет. З них шість тисяч (ті, хто отримує інсулін) перебувають в реєстрі. У нас є програма - реєстр, куди заносять усіх інсулінозалежних пацієнтів. Коли вони приходять до лікаря, їм виписують рецепт, за яким вони отримують в аптеці інсулін: або безкоштовно, або з доплатою. Перші симптоми - це спрага, сухість у роті, швидка втомлюваність, зниження гостроти зору, сухість шкіри, свербіж шкіри; при першому типі - це втрата маси тіла, при другому типі можуть ходити довго і не знати, що хворі. Рівень цукру в крові у здорової людини становить від 3,3 до 5,5".

Оксана Хлєбус, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі