На Херсонщині 30 осіб отруїлися грибами, одна людина загинула (ВІДЕО)

18:42, 12 лис. 2019
 
На Херсонщині 30 осіб отруїлися грибами, одна людина загинула (ВІДЕО)

Родина з Антонівки, що у передмісті Херсона, отруїлася грибами. Наразі люди перебувають в лікарні імені Лучанського. Про їх стан сьогодні дізнавалися кореспонденти Суспільного. 

"На жаль, у наших пацієнтів на цей момент негативна динаміка. Розвивається печінкова недостатність. Сподіваємось, що зможемо у цьому випадку впоратися. Останні пацієнти потрапили до нас в суботу вранці. Вони їли напередодні. Повечеряли і за вісім годин у них почалася клініка отруєння. Це нудота, блювота і нестерпний пронос. Вони звернулися до лікарні. Це сім’я. Дорослі - до нас, дитина 17-ти років - у дитячу обласну лікарню", - розповідає завідувач відділення анестезіології міської клінічної лікарні імені Лучанського Петро Фостик.

За словами завідувача, на сьогодні у відділенні побували вже 12 пацієнтів з отруєнням грибами. Один з випадків - смертельний:

"Отруєння грибами, які протікали з печінковою недостатністю, - це швидше за все отруєння блідою поганкою. Отруєння грибами можна поділити на отруєння справжніми отруйними грибами, отруєння грибами, які неправильно приготовані або неправильно зберігалися, і отруєння консервованими грибами. Це може бути і ботулізм. Якщо після вживання грибів з’являється нудота, блювота та пронос, потрібно відразу викликати "швидку". Можна випити активоване вугілля".

Як відрізнити бліду поганку, якою переважно труяться, від їстівних грибів описує професор кафедри ботаніки Херсонського державного університету Олександр Ходосовцев:

"Якщо бліда поганка, то, по-перше, у неї пластинки білі. У неї є спідничка, дуже гарно розвинена при основі, так звана вольва. Є кільце на ніжці. Вона виглядає зверху отрутно-зеленого кольору. Якщо зеленуху ви збираєте, то на зеленушці все буде зелененьке: зелений капелюшок, зелені пластинки, без спіднички і залишків вкривальця. Коли збираєте зеленушки, краще викрутити з землі. Якщо зрізаєте, то спідничка залишається в землі і можна запросто переплутати із зеленухою".

Збирати і вживати гриби професор не радить, але ознаки їстівних називає:

"Якщо хочете збирати гриби, збирайте ті, у яких не пластиночки, а трубочки знизу. Це маслюки, це білий гриб. І все. Інше не збирайте, бо переплутаєте".

Як розповідає Юрій Ромаскевич, головний лікар обласного центру здоров’я та спортивної медицини, на сьогодні на Херсонщині грибами отруїлось 30 людей – 25 дорослих та чотири дитини, один випадок став смертельним.

Оксана Хлєбус, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі