До Херсона приїхали студенти з різних куточків України (ВІДЕО)

18:25, 28 жов. 2019
 
До Херсона приїхали студенти з різних куточків України (ВІДЕО)

30 студентів зі всієї України приїхали до Херсона в рамках програми "Go×change". "Протягом тижня вони працюватимуть в командах над проектами, щоб вирішити суспільно важливі питання, такі як проблеми екології, прав людини, освіти та інше", - розповідає координаторка проекту Світлана Колодій. Сьогодні студентам влаштували екскурсію Херсоном. Поспілкувались з учасниками проекту кореспонденти Суспільного.

"Ми тут будемо досліджувати, власне, що відбувається в Херсоні в різних сферах і будемо робити це через знайомство з людьми. Вчора ми зустрічались з начальником патрульної поліції, зараз у нас екскурсія містом від Олексія Білецького. Далі ми будемо зустрічатися з громадськими активістами, з бізнесменами, також підемо в гості до голови ОДА. В Херсоні ми будемо працювати за принципом дизайн-мислення. Це означає, що студенти зараз розподіляться по сферах і в кожній сфері вони будуть шукати проблему, а саме - локальну в Херсоні. І запропонують в кінці тижня шляхи її вирішення", - розповідає координаторка програми "Go×change" Світлана Колодій.

Наталія Ніколайчук народилась у Запоріжжі, вчиться у Львові, а працює у Києві. Дівчина розповідає, що вирішила приїхати до Херсона, бо це місто ще не досліджувала. Не знає, як його ідентифікувати та відчути:

"Херсон на даний момент для мене - це про тепло, про затишок і про комфорт. Це три основні слова, які я відчула, прогулявшись в перший день. Є певні захаращені вулиці, але все це дуже легко виправляється, бо я бачу, що бізнес цьому сприяє у вашому місті".

Богдан Кирста приїхав з Івано-Франківська. Хлопець навчається на четвертому курсі Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. Він - майбутній вчитель польської мови та літератури. В Херсоні вирішив дослідити питання культури і мистецтва:

"Я ніколи тут не був. Мені цікаво було побачити, що це за місто, чим воно живе. По-друге, мені було цікаво його побачити зсередини. Бо одна справа, коли ми приїжджаємо на декілька днів, проїздом. Зовсім інше, коли ти відчуваєш дух цього міста. Вчора ми вийшли прогулятися і суто випадково потрапили на літературно-музичний вечір. Для мене це було неочікувано і дуже колоритно. Коли зовсім не очікувано ми прийшли, послухали, і це, власне, передається - ця атмосфера міста, в людях, теми, які порушують".

Екскурсію для студентів сьогодні провів Олексій Білецький:

"Про історію нашої землі можна розповідати як про скіфів, про козаків, так і про Київську Русь, про литовців. Але все ж таки сьогодні у нас фортеця, тому що це військова частина. Ми розповідаємо про те, як все планувалось. Зараз ми дійдемо до річки, я покажу, як флот будували. Дійдемо до центра міста, там де жили купці, офіцери, міщани, то побачимо, як воно будувалися тоді і зараз. Зможемо відчути колорит міста. Дуже хотів, щоб студенти це запам’ятали, щоб вони зрозуміли і відчули південний колорит і наші особливості. Вони мають зрозуміти, як творилася історія, як разом з ними ми можемо створювати і свою - на розвиток, і розбудову країни".

Анна Тонг, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі