Херсонська художниця створює ікони... на камбалі (ВІДЕО)

17:14, 25 жов. 2019
 
Херсонська художниця створює ікони... на камбалі (ВІДЕО)

Ікони на камбалі - сьогодні такі створює херсонська художниця Оксана Оснач.

Ідея відродити давню чумацьку традицію, а саме - малювати ікони на камбалі, належить херсонському історику і краєзнавцю Андрію Лопушинському. Він розказує, що зразки, про які залишились записи, були створені десь двісті років тому:

"Взагалі вважається, що чумаки їздили з цими іконами по сіль, рибу і це були як такі похідні обереги".

Як розказує Андрій Лопушинський, він захотів відтворити створення такої ікони. Купив камбалу на Азовському морі, почистив і сушив десь півроку. Потім звернувся до художниці Оксани Оснач. І за три тижні з’явилась перша сучасна ікона на камбалі.

"Наразі зразків в Україні ми не маємо. Тож довелось випробовувати технологію і експериментувати. Я ґрунтую шаром однорідної фарби. Останнім часом ще наношу шар золотої фарби. Це допомагає виявити фактуру", - говорить художниця Оксана Оснач.

На сьогодні таких ікон Оксана Оснач намалювала 11. Художниця розказує, що використовує техніку олійного живопису:

"Я малювала ікону на маленькій камбалі. І розмір оченят янголів, Божої Матері співпадав з розміром лушпиння. Дуже складно. Буває така кришечка в голові риби і треба вирішувати - де буде голова святого".

В процесі роботи художниця звернулась і до гіпсового варіанту. Наприклад, картина під назвою "Херсонський мамай" зроблена на гіпсі і буде подарована Андрію Лопушинському. А ще художниця спробувала намалювати на камбалі українське село часів чумаків.

"Хотілось зобразити того персонажа і створити таку народну картинку і винуватця цієї історії – чумака, який на своєму возі мав такий оберіг", - говорить говорить художниця.

Андрій Лопушинський:

"Мені цікаво створювати предмети, розказувати про це людям. Це називається історична реконструкція".

Світалан Піцан, Володимир Чепинога.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі