Крафтовий сир: на Херсонщині виробляють незвичні сири (ВІДЕО)

16:07, 25 жов. 2019
 
Крафтовий сир: на Херсонщині виробляють незвичні сири (ВІДЕО)

У Мар’янівці Каховського району діє крафтова сироварня. Тут готують бринзу, сири з італійськими травами, паприкою, медом, горіхом та йогурти зі смородиною, полуницею, абрикосом, малиною і просто класичний. Кореспонденти Суспільного побували на козиній фермі і поспілкувались із власниками підприємства.

Наразі тут налічується 200 альпійських кіз. Створили ферму півтори роки тому, розповідає фінансовий директор підприємства Данило Репілевський:

"Чому козівництво? Це було нове для суспільства, для людей, тому ми захотіли спробувати. Ми робимо комбікорм, у нас є міні-завод, де переробляємо нашу продукцію. Є автоматизована машина, яка їде та кормить їх двічі за день. У нас є автоматичний доїльний зал, молоко потрапляє в спеціальні охолоджувачі, з охолоджувачів їх забирає авто - це молоковоз - і відвозить на сироварню. І там вже переробляють молоко на сир. 24 кози одночасно можна доїти. Одна сесія займає приблизно три хвилини".

"Альпійські кози  мають високий рівень адаптації та пристосовуваності до різних кліматичних умов. Це дає перспективу розвитку в Україні, але в Херсонській області вони зустрічаються рідко", - говорить директор Інституту тваринництва "Асканія-Нова" Юрій Вдовиченко:

"Дуже високий удій цих кіз - 1 000-1 600 літрів. Рекорд був 1 600. В середньому - це 3,5-4,5 літра на добу. Порода доволі крупна. Жива маса цапів до 80 кілограмів, козочок - 60-65 кілограмів. У нашій Херсонській області таке продуктивне поголів’я вперше було завезено і воно рідко зустрічається".

У цьому цеху роблять сир. На момент приїзду нашої знімальної групи у сироварні в Мар’янівці не було світла.

"На сьогоднішній день ми не експортуємо, ми продаємо в місті Херсоні, Новій Каховці, Каховці, в нашому селі. У нас є тверді, м’які сири, йогурт, сметана, масло – це більше 50 продукцій. Це є ізюминкою нашої ОТГ, тому що та кількість крафтових сирів, які там виготовляють, ці кози, які перебувають на утриманні, можливість їх побачити - це є туристичною локацією. Сама ферма зроблена таким чином, щоб мати можливість приймати людей, обслуговувати їх, як туристів. Ми тільки цього року, після фестивалю в Асканії Новій, почали займатись туристичним напрямком, тому перші туристи, які у нас були за цей час, - це приблизно 500-600 людей", - говорить Данило Репілевський.

Анна Тонг, Олександр Шепель.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі