У Херсоні учасник АТО нарікає на умови у гуртожитку, де отримав кімнату

14:51, 30 вер. 2019
 
У Херсоні учасник АТО нарікає на умови у гуртожитку, де отримав кімнату

Немає нормального душу, туалету. Так про своє нове помешкання розказав кореспондентам суспільного учасник АТО Олександр Тараканов, який два місяці проживає у гуртожитку за адресою Комкова, 76Б у Херсоні.

"Проживаємо у кімнаті приблизно два місяці.  Поки нічого не робиться, бо сподіваюсь, що буде можливість з’їхати.  Кімната не в поганому стані. До неї претензій немає. Зробити ремонт і можна жити. У мене претензій до кімнати немає. Є претензії щодо умов для проживання, яких немає.  Душу, туалету немає. Ось така ситуація", - розказує Олександр Тараканов, отримав кімнату у гуртожитку.

Олександр родом з Луганщини, сирота. Воював у полку "Азов" з 2015-ого. Хотів облаштувати нове місце проживання-поставити двері на поверсі.

"Вирішили поставити двері власним коштом, замок. Тут разом з товаришем. На вході хотіли поставити двері. Буває таке, що бомжі ночують в кухні під столами. Тут серйозна ситуація. Зробили для всіх ключі. В останній момент вони просто відмовились, коли ми вже це зробили. Тут є така жіночка, Яка написала, що ми хочемо перекрити хід до її житла. Нам довелося зняти двері, і замок, бо сказали викличуть поліцію", - розповідає Олександр Тараканов.

Ідемо за Олександром Таракановим до душової кімнати.

"Як бачите, люди гріють воду, аби піти і злити на себе. У нас немає душу. Гріють воду. Цей душ. Наша сусідка поставила тут замок. Нікого не пускає сюди. Говорить, це її. Тут і миюсь. Беру з собою воду, нагріваю ковшик і обливаюсь теплою водою. Ось такі спартанські умови. я до таких звик. Не перший день. Я не знаю як.. самому туди заходити не хочеться. Думаю, і вам теж", - додає Олександр Тараканов.

"Мешканці гуртожитку зобов’язані доглядати за санітарним станом, і за всіма вимогами. Дотримуватись вимог - безпосередньо обслуговуюча організація, і департамент житлово-комунальних послуг також несе відповідальність", - розповідає заступниця начальника управління обліку, розподілу та приватизації житла Херсонської міської ради Анна Лисенко.

З цією проблемою чоловік звернувся до обласної спілки ветеранів АТО.

"Ми зараз шукаємо йому більш придатне житло. Пропонуємо стати на квартирний облік.  Зараз на рівні міністерства у справах ветеранів розробляється програма з побудови будинків в обласних центрах, де буде виділятися житло для учасників бойових дій", - говорить голова спілки Херсонської обласної асоціації об’єднаних ветеранських організацій учасників бойових дій на Сході України Олександр Бондаренко.

"Вихід це через соц. захист та міську раду. Повинні скласти комісію, виїхати на місце, скласти акт комісії  обстеження умов і на підставі цього будуть зроблені висновки: чи придатна кімната для проживання чи ні. І звідси вирішувати, чи виділяти інше житло, чи кошти на ремонт,щоб вона була достойна для проживання", - каже юрист спілки Херсонської обласної асоціації об’єднаних ветеранських організацій учасників бойових дій на Сході України Руслан Рябий

"У нас 1300 хлопців стоїть на черзі, яка не рухається з місця. Ні на одного чоловіка, ніхто не хоче нічим займатися. Наша спілка допомогла 150 хлопцям за ці півроку, які ось вже отримують дозволи", - каже заступник  голови спілки Херсонської обласної асоціації об’єднаних ветеранських організацій учасників бойових дій на Сході України Віктор Довнарь.

Олександр Тараканов 817-ий у черзі пільговиків на отримання житла. Всього у списку більше 900-та сімей.

"Якщо у громадянина виникає гостра потреба в отриманні житла , йому може бути надане житлове приміщення ще до підходу черги, яке не відповідає встановленим нормам. Тобто невпорядковане житло. В тому числі це і житлові приміщення гуртожитку. Усі гуртожитки, що належать до комунальної власності, були передані від підприємств. і на момент передачі гуртожитків, таких, Які не придатні для проживання, Немає. Усі відповідають більш-менш встановленим санітарно-технічним нормам", - розказала заступниця начальника управління обліку, розподілу та приватизації житла Херсонської міської ради Анна Лисенко.

На сьогодні виконавчі органи міської влади не мають можливості вкладати гроші у житло, що будується. А з 2011–го року забудовники не повинні робити відрахування у житловий фонд міста. 99 відсотків резерву використані,- розказала Анна Лисенко. Через рік Олександр Тараканов може приватизувати кімнату в гуртожитку, зберігши своє місце у черзі на житло.

Оксана Хлєбус, Владислав Купрєєв, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі