Як кримчани отримують українські документи на Херсонщині

19:52, 26 вер. 2019
 
Як кримчани отримують українські документи на Херсонщині

Без обов’язкового техогляду автомобілів і страхування пасажирів - таким ризикам піддаються кримчани, користуючись послугами незаконних перевізників при переїзді до Херсона. Про це кореспондентам Суспільного розповів представник Омбудсмена із дотримання прав жителів Криму Ісмаїл Халіков. Посередники також створюють у сервісних центрах штучні черги, місця в яких продають своїм пасажирам. Херсон - адміністративний центр області, що межує з тимчасово окупованим Кримом, його кримчани відвідують, зокрема, для того, щоб зробити собі українські документи. Як це відбувається і як реагують на діяльність посередників українські державні органи, з’ясовували наші кореспонденти.

6-та година ранку, біля офісу держпідприємства "Документ" в Херсоні збираються люди, які бажають оформити українські документи. Всі вони - кримчани. Кажуть, що були тут першими, інших людей не бачили.

На той час на стіні біля входу вже висять списки з іменами людей. В них вже вписані десятки прізвищ. Кримчани, які приїхали самостійно, вписують себе в кінці списку.

За списки відповідає чоловік в бузковій футболці. Приблизно о 7-й годині до будівлі під’їжджає мікроавтобус. З нього виходять люди, перевіряють себе в списках, після чого - знову сідають в машину.

По буднях Паспортний сервіс відкривається о 8-й годині. До цього часу біля входу зібралося близько сотні людей. Їх за списками запускають до приміщення.

Посередники заходять усередину офісу. Один з них - чоловік, який ховає обличчя за капюшоном, - перебуває біля стійки прийому документів. Коли бачить камеру, відходить углиб приміщення.

Кримчанка Анна, яка скористалася послугами посередників, розповідає, що їй це обійшлося в 1500 рублів, це десь 600 гривень:

"Береш, телефонуєш за номером, просиш зарезервувати місце, доїжджаєш до межі, межу переходиш пішки, з іншої сторони автобус забирає".

За словами Анни, за окрему плату перевізники пропонують своїм клієнтам місця на початку черги:

"Аби отримати, не потрібно нічого. Коли подаєш документи – щось оплачуєш. Приблизно 600 гривень".

Ісмаїл Халіков, представник омбудсмена із дотримання прав жителів Криму:

"Це є незаконне збагачення деяких осіб, які організували таку схему, коли привозять зранку, створюють штучно чергу. Я чув деякі випадки, коли люди сплачують там за першу десятку або за двадцятку в цьому списку. Навіть цифри називали: 400 гривень – 1 000 рублів. Ми всі радимо, коли люди до нас приходять, – приходьте до нас з обіду і черги абсолютно там не буде. Мають реагувати правоохоронні органи. Має реагувати податкова інспекція. Мають реагувати працівники ДМС, яким підпорядковується цей паспортний сервіс. І мають бути звернення від громадян".

Що передбачає Кримінальний кодекс за створення штучних черг і чи скаржилися люди на дії посередників, ми запитали у заступника речника Нацполіціі Херсонської області Віталія Байдарова. Говорити на камеру з нами він відмовився. За його словами, до поліції люди не зверталися, а кваліфікувати дії осіб, які створюють черги, правоохоронці можуть тільки після відкриття провадження. Що робить керівництво ДП "Документ" для того, щоб припинити діяльність посередників, розповідає начальник відділу обслуговування громадян Херсона апарату ДП "Документ" Сергій Гутник:

"Неодноразово була у нас і поліція, і були протоколи, але їхня відповідь була, що вони не вбачають в їхніх діях якихось... нема порушень чинного законодавства. Це їх громадсько-правові відносини. Знімали. Але самі громадяни від цього збурювались. З 8-ми приймаємо, але вони приїжджають і в 6, і в 7, і вони через те, що ми рвемо… я рву ці списки, я особисто забирав ці списки, рвав їх, з’являлась плутанина. Ті, хто приїхав раніше, опинялись в кінці черги, а ті, хто прийшли на 8, - раніше залізли".

Щоб дізнатися, чи є дії посередників порушеннями, і які заходи реагування вживалися в зв’язку з ситуацією, ми направили запит до управління Державної фіскальної служби в Херсонській області. За словами прес-секретарки ДФС у Херсонській області та АР Крим Ірини Сальник, люди з такими скаргами до них не зверталися. Перевірку зможуть почати після того, як до них надійдуть скарги від людей.

За словами Сергія Гутника, пропускна здатність паспортного сервісу - 400 осіб на день. При цьому послугами сервісу користуються в середньому 160 осіб. Приблизно сто з них - кримчани.

Ближче до обіду кількість людей в офісі ДП "Документ" в Херсоні скорочується в кілька разів.

Дмитро Нетета, Владислав Купрєєв, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі