На виборчій дільниці 650676 у Херсоні переселенці хотіли видати два бюлетені (ВІДЕО)

14:18, 21 лип. 2019
 
На виборчій дільниці 650676 у Херсоні переселенці хотіли видати два бюлетені (ВІДЕО)

На виборчій дільниці 650676 у Херсоні переселенці хотіли видати два бюлетені – за партії і за мажоритарників. За українськими законами внутрішньо переміщені особи мають право голосувати тільки за партії.

Луганчанка Оксана Шило проживає в Херсоні півтора року. Участь у виборах як внутрішньо переміщена особа бере вдруге.

Жінці членкиня комісії мало не видала другий-одномандатний бюлетень.

"Я за 5 днів до виборів  отримую посвідчення, в якому зазначено, на яку дільницю я маю прийти. І проголосувати. Я вибрала ту дільницю. Яка ближча до мого місця проживання. Я отримала один бюлетень.  Я голосую за партії. За мажоритарників не можу голосувати, як внутрішньо переміщена особа", - розповідає Оксана Шило, внутрішньо переміщена особа.

Голова виборчої комісії Катерина Наконечна ситуацію прокоментувала так:

"Вони повинні пред’явити свої документи. В них повинен бути документ, який підтверджує, що вони можуть голосувати на нашій дільниці. - В чому особливість?

 - В тому, що ми даємо їм не одно-, а загально мандатний бюлетень.

 - Чому члени комісії. Які видають бюлетені, не знали про це?

 - Інструктаж проводився. Говорилося,  що голосують по двох бюлетенях тільки люди, які зареєстровані на Корабельній площі по 183 округу. Інші голосують тільки по одному бюлетеню - загальномандатному. Її на тому зборі не було, коли це проводилося. Вона в нас зареєстрована тільки з 16 числа. А ці збори проводилися 14 і раніше".

"Переселенці? Вони  повинні показати паспорт, мають бути тут зареєстровані у нас у відомостях. Згідно з ними ми даємо їм один бюлетень. Я просто прийшла 16 числа. Так. А зараз прочитала те, що було написано в законі", - розповіла Наталя Скороход, членкиня дільничної виборчої комісії № 650676 виборчого округу №183.

На виборчій дільниці 650676 зареєстровано 2039 виборців. З них – 4 переселенця.

"Я не можу брати участі і вибирати тих людей, які мають представляти мої інтереси у Верховній Раді. Хоча я вже півтора року живу в Херсоні і маю намір тут залишатися надалі. Але ось таким чином, я вважаю, що мої права дещо обмежені", - говорить Оксана Шило, внутрішньо переміщена особа.

Чому внутрішньо переміщені особи не можуть голосувати за мажоритарників нам розказав політолог Віктор Таран

"Вони не є мешканцями цього округу, бо вони сьогодні там, а завтра в іншому місці. А мажоритарники представляють  інтереси округа, де люди живуть постійно", - розповів Віктор Таран, політолог Центру політичних студій та аналітики «Ейдос».

Оксана Хлєбус, Володимир Чепинога.

 

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-канал