У Нацполіції області розповіли, як протистоятимуть порушенням виборчого законодавства (ВІДЕО)

17:59, 25 чер. 2019
 
У Нацполіції області розповіли, як протистоятимуть порушенням виборчого законодавства (ВІДЕО)

На позачергових виборах до Парламенту України, які відбудуться 21-го липня, співробітники Національної поліції передбачають п’ять основних загроз. Про це сьогодні розповів радник Міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

Серед можливих ризиків Іван Варченко першим називає можливий підкуп виборців:

"Підкуп виборців під час цієї виборчої кампанії може бути і в класичних формах, коли виборцю дають гроші. Ми нагадуємо, що не має права кандидат в депутати чи політична партія платити людям гроші! Вся робота під час виборчої кампанії спостерігачів, агітаторів має здійснюватися на волонтерських засадах. Підкупом виборців вважається сума більша, ніж 57 гривень 63 копійки".

Іншим видом підкупу виборців у МВС вважають, за словами радника міністра, створення "двійників" - осіб із однаковими прізвищами, які реєструються на одному виборчому окрузі.

Друга загроза для виборців та учасників виборчого процесу, про яку розказав радник очільника МВС, - спроба перешкоджання законній агітаційній діяльності. Сюди відносяться несанкціоновані мітинги, використання під час них вогнепальної та холодної зброї, спроби нападів на кандидатів.

Третя загроза, за словами Івана Варченка, - це "війна компроматів", у ході якої представники різних виборчих штабів можуть випускати агітаційну або контрагітаційну продукцію без вихідних даних.

"Тобто: немає накладу, немає, ким виготовлено цей агітаційний матеріал, на чиє замовлення і від імені якого кандидата, з чийого виборчого фонду. Воно доволі поширене, подібні речі ми бачимо починаючи від білбордів великих і закінчуючи маленькими агітаційними листівками", - каже Іван Варченко.

За словами радника міністра внутрішніх справ, також як загрозу під час позачергових виборів до Верховної Ради розглядають використання адміністративного ресурсу та намагання фальсифікувати результати виборів безпосередньо у день голосування. В останньому пункті серед можливих називають підвезення виборців до виборчих дільниць, наявність у списку виборців "мертвих душ" та застосування "каруселі" - це коли виборець виносить з приміщення для голосування незаповнений бюлетень та передає його стороннім особам.

Як розповів начальник Головного управління Нацполіції області Артур Мєріков, станом на 25-те червня правоохоронцями Херсонської області було зафіксовано 16 порушень виборчого законодавства. За десятьма з них складено адміністративні протоколи.

"Корабельний – один факт, це порушення реклами на білбордах; Нова Каховка – один факт, Каховка – один факт, Нижні Сірогози – один факт, Бериславський – один факт, Генічеський – один факт, Новотроїцький – один факт, Олександрівський – один факт. У місті Херсоні теж один факт. Скрізь по одному факту", - говорить Артур Мєріков, начальник Головного управління Нацполіції Херсонської області.

Очільник обласної поліції розказав, що за результатами розгляду десяти адміністративних протоколів у суді винесено рішення про одне попередження. Три факти порушень списані до справи, ще по трьох - жодних рішень ухвалено не було.

Начальник Головного управління Нацполіції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Віталій Стрижак розповів про те, як голосуватимуть на території Херсонської області жителі тимчасово окупованого Криму:

"Станом на сьогоднішній день зареєстровано 340 виборців з Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які тимчасово змінили місце голосування. У тому числі сім осіб на території Херсонської області. В день проведення виборів з метою забезпечення правопорядку та публічної безпеки планується задіяти 22 співробітники главка Криму, які будуть нести службу безпосередньо на контрольно-пропускних пунктах в Херсонській області – це міста Каланчак, Чаплинка та Чонгар".

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду. 21-го травня на сайті президента було опубліковано указ про дострокове припинення повноважень цього парламенту та призначення позачергових виборів на 21-ше липня 2019-го року.

Ілля Контішев, Григорій Шматко.    

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі