Капітана риболовецького судна «ЯМК-0041» повернули до України (ВІДЕО)

17:06, 15 чер. 2019
 
Капітана риболовецького судна  «ЯМК-0041» повернули до України (ВІДЕО)

Капітана риболовецького судна  «ЯМК-0041» Віктора Новицького, якого росіяни звинуватили в незаконному вилові риби, повернули до  України. 14 червня о 23.30 кореспонденти Суспільного  разом з Представником Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м.Севастополя зустріли капітана судна на КПВВ " КАЛАНЧАК".

Володимира Новицького мали передати о 18 годині. Потім росіяни змінили час на 21. Врешті близько 23 години 30 хвилин рибалка перетнув адмінмежу з Кримом.

"Я радий, що повертаюсь додому в Україну", - сказав Віктор Новицький рибалка, якого затримали росіяни.

Кореспондентка "Суспільного" поспілкувалася зі звільненим рибалкою:

 - Як вас захопили? Як це сталося?

 - Ну, як це пояснити. Підійшла бойова одиниця, поставили під автомати і перетягнули у бік Криму.

 - У чому вас звинувачували?

 - У незаконному видобутку камбали.

 - Які були умови утримання? Де вас утримували?

 - Можна пізніше?

Від подальших коментарів Володимир Новицький утримався.

"Якщо можна. Я утримаюсь від коментарів. Я не спав майже дві доби. Давайте якось пізніше", - сказав Віктор Новицький рибалка, якого затримали росіяни.

Риболовецьке судно «ЯМК-0041» (порт приписки Очаків) російські прикордонники затримали 4 травня 2018-ого біля мису Тарханкут у Чорному морі.. На борту були капітан і 4 члени екіпажу.

"Сьогодні окупаційний суд зняв обмеження в його пересуванні. І зараз він зміг перетнути український кордон. Інші члени команди були звільнені раніше в обмін на рибаків судна «Норд», які були в нас до цього затримані. Про тортури інформації немає. Він єдиний утримувався близько пів року в сімферопольському СІЗО. 1 листопада суд змінив йому міру запобіжного заходу на підписку про невиїзд і він –з першого листопада проживав на орендованій квартирі в окупованому Криму. Офіс омбудсмена постійно відслідковував цю ситуацію, велись певні умови, домовленості" , - розповів Ісмаїл Халіков Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної республіки Крим та м.Севастополя.

Оксана Хлєбус, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі