Нова Маячка потерпає від підтоплення

19:26, 10 чер. 2019
 
Нова Маячка потерпає від підтоплення

Сьогодні о 9 годині жителі Нової Маячки зібрались під селищною радою. Вони вимагали від представників влади відреагувати на ситуацію, яка склалась: 50 дворів залишаються підтопленими, зіпсована городина, у хатах стоїть вода після великих опадів 5 червня.

"Адміністрація взагалі не працює. вони що не могли передбачити цю ситуацію? Тепер хати валяться. Люди залишились без городини. Усе у воді. І що тепер робити? У мене картопля вся пропала, нема що їсти тепер", - розповів житель селища Нова Маячка Анатолій Грінченко.

"У хаті вода, все затоплено там, як мені жити? Меблі, техніка, нова пральна машинка. Туалети, підвали, все у воді. І вода прибуває. Ніхто до нас не їде. Жоден представник влади не йде. Приїхав мер, поспівчував і все", - додав житель селища Нова Маячка Андрій Санін.

"Ми тут скоро будемо здохнемо, як мухи, тому що почнеться епідемія. У нас все пропало і ми залишились безхатченками. Ми працюємо, як коні, аби заробити якусь копійку. Хто нас почує? Я йду через чотири будинка до туалету. І голова розповідає, що все працює. Та нічого не працює", - каже жителка селища Нова Маячка Ларіса Батарова.

Кореспонденти Суспільного намагалися знайти та поспілкуватись з Новомаячківським селищним головою Валентином Косом. Люди запрошують подивитись, у яких умовах вони живуть. Діана Хлистова розповідає, що вони вже звикли ходити без взуття:

"Бабусю ми забрали жити до себе у інший будинок. Тому що меблі, дві пральні машинки, все у воді. Туалет, гігієна, все нам це недоступно. Ми ходимо до інших будинків. Тому що жити тут нереально".

Будинок родини Саніних - на другий день після підтоплення вони залишили помешкання.

"Ми відкачаємо, вода знову набирається. Ну що робити? Година ночі. Отак лягли, о 2:30 лягли, рукою пробую, а вода вже біля дивану. Довелося встати. Почали знову її відкачувати", - розповідає жителка селища Нова Маячка Оксана Саніна.

О 13 годині жителі Нової Маячки перекрили Мелітопольську трасу. Виникали суперечки з водіями. Житель селища Нова Маячка Олександр Санін каже:

"МНС працює цілодобово, але це все дарма. Воду перекачують з місця на місце. Насосно-дренажна система не працює".

До людей приїхав в.о. голови ОДА Дмитро Бутрій.

"Проблема дійсно фундаментальна, сьогодні я розумію, що цим питанням фундаментальним ніхто не займався. Я хочу бачити зараз сільського голову, тому що колись, ще в 2015 році за результатами комісії було виділено кошти на виготовлення проекту з будівництва відвідних каналів. Оскільки сьогодні цей проект передано до обласної ради, в обласний УКС. Сьогодні він там лежить. Ми вже підготували лист терміново провести перерахунок цього проекту. Це те, що ми робимо на майбутнє, щоб вирішити питання", - говорить в.о. голови ОДА Дмитро Бутрій.

Дмитро Бутрій їде подивитися, як працюють бригади. Там спілкується з селищним головою. Новомаячківської селищний голова Валентин Кос так коментує ситуацію:

"Працюють 17 насосних станцій. Задіяна наша місцева пожежна команда. На 12-й насосній цілодобово працює МНС. Відкачують воду – 100 літрів на секунду. Всі води стоять в ямах.
- Ви, як голова, які приймаєте рішення?
Вони вимагають все те, що й кожна людина. Але я такий же як всі мешканець цього селища. Я ні звідки не приїхав, я тут народився, тут живу. І теж опинився в такій самій ситуації. Зрозумійте, пів України потерпає від цього катаклізму. Є причина в підпору підводних вод. Але в нас такі ґрунти, глина, і вода тоді просочується не так, як у піщаник".

Анна Коробова, Ігор Педченко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі