На Херсонщині намагаться врятувати будинок художниці Поліни Райко (ВІДЕО)

16:13, 22 тра. 2019
 
На Херсонщині намагаться врятувати будинок художниці Поліни Райко (ВІДЕО)

Будинок української художниці Поліни Райко руйнується. Інформацію про це розмістили на сайті однойменного фонду. Його засновники організували проект "Інвентар", в рамках якого збирають гроші та необхідні матеріали для підтримки народного музею. Кореспонденти Суспільного побували в будинку художниці.

Поліна Райко живопису не навчалась, розповідає В’ячеслав Машницький, всі образи вигадувала сама, відразу ж наносила малюнки на стіни. Чоловік говорить, що привозив художниці полотна, однак їх жінка не використовувала. Після її смерті будинок придбали іноземці. В’ячеслав Машницький викупив у нових господарів кілька робіт Райко та започаткував фонд її імені.

"Фонд засновано буквально одразу після смерті Поліни Андріївни 2004-го року. Метою фонду було, по-перше, зберегти її ім’я. Фонд засновано для розвитку херсонської культури, збереження спадку художників. І як один з об’єктів, які потребують збереження, – будинок Поліни Райко. Ми одразу визначили необхідність його збереження. Спочатку ми зверталися до різних інстанцій, намагалися знайти приватні ініціативи, але так вийшло, що протягом 15-ти років ця розмова не має конструктиву".

Члени фонду Поліни Райко ініціювали збір грошей та необхідного інвентарю для збереження будинку.

"В даному випадку ми допомагаємо тим жінкам, які доглядають за садибою. У середині будинку ми тільки трохи підфарбовуємо, позбавляємося від гризунів. Тільки у такому режимі, бо все ж це – приватна власність", - каже В’ячеслав Машницький, художник, засновник фонду імені Поліни Райко.

Микола Гоманюк говорить, що познайомитися із творчістю художниці приїздять гості не тільки з України, а й з-за кордону. У день зйомок на екскурсію до будинку приїхав Богдан Мірча з Румунії:

"Я приїхав з Румунії. Я – член Європейської асоціації молодих географів. До Херсона я приїхав в рамках програми обміну студентами між відділами Європейського географічного суспільства. Ми приїхали обмінюватися досвідом і в нас, зокрема, програма стосувалася дач і пригородів. Я вже бачив, як люди розмальовують свої будинки, але в іншому стилі. В одному з регіонів Румунії – Марамуреші – після смерті людини в такому наївному стилі розмальовують надгробні плити".

Ми звернулися за коментарем до начальниці обласного управління культури Світлани Думинської. Вона пояснила, що давно хочуть визнати будинок Поліни Райко пам’яткою, неодноразово збирали наради, підготували необхідні документи. Заважає те, що садиба у приватній власності й господарі не проявляють зацікавленості до цього.

Аліна Олефір, Григорій Шматко.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі