40 територіальних громад Херсонщини долучились до ініціативи "Одягний свій край у вишиванку" (ВІДЕО)

13:13, 16 тра. 2019
 
40 територіальних громад Херсонщини долучились до ініціативи

"Одягни свій край у вишиванку" - так називається акція, запропонована Херсонським обласним центром народної творчості. На зараз до неї долучилися представники сорока територіальних громад Херсонщини. Про це кореспондентам Суспільного розповідає начальниця інформаційного відділу Херсонського обласного центру народної творчості Наталія Вигоднер.

Учасники акції з різних міст і сіл Херсонщини надіслали світлини, на яких зображено, як вони прикрасили українськими орнаментами будівлі. Серед них – державні установи, дитсадки, школи та приватні будинки. Сам центр почали прикрашати від учора,  говорить методистка по роботі з молоддю Альбіна Хвостенко. Працівники центру також вбралися у вишиванки:

"Ми завжди одягаємо вишиванки до Дня вишиванки. Ось ви бачите дівчаток наших, прикрашаємо двір вишиванками, рушниками вишитими. Прикрашаємо вікна нашого центру. Стараємось, щоб це свято по всій області набуло такого важливого значення".

Наталія Вигоднер, начальниця інформаційного відділу Херсонського обласного центру народної творчості:

"День вишиванки - свято відносно молоде. Воно було започатковане молоддю, студентством у Чернівецькому національному університеті. І центр народної творчості залюбки кожного року традиційно долучається до цього свята. Ми проводимо багато різних заходів. Це і круглі столи вишивальниць, і різноманітні акції, і масові заходи. І вже декілька років поспіль ми започаткували по Херсонщині таку акцію, яка називається "Одягни свій край у вишиванку". Ми пропонуємо у цей день, цього року це 16-те травня, прикрасити будівлі закладів освіти, сіл, дитсадків у кольори й орнаменти вишиванки, в українські рушники чи в банери, розмалювати в орнаменти тротуарну плитку або висадити квіти на клумбі у вигляді українського орнаменту. Звичайно, всі свідомі українці одягають в цей день вишиванки. Робимо гарні селфі, викладаємо в соціальні мережі і заповнюємо інформаційний простір нашим любим вишиваним чудом".

Як розповідає учасниця акції Валентина Розум, свою улюблену сорочку вона отримала в дарунок від майстринь з Горностаївського району, які вишивають костюми для вокальних колективів:

"Цій сорочці десять років. Її мені вишили на одну мою круглу дату. Це ручна робота, гладь. Дуже красивими, видно, нитками, тому що за десять років не змінило ні форму, ні колір. Я її люблю, тому що на тілі вона як нектар, бальзам".

В обласному центрі народної творчості запрошують херсонців приєднатися до свята вишиванки та танцювального марафону, які 17-го травня пройдуть на Площі Свободи.

Олена Протопопова, Владислав Купрєєв.

Читайте нас у TelegramTwitterInstagram та Facebook.

Свіжі випуски новин переглядайте за посиланням або на нашому Youtube-каналі